Na Trgu Leona Štuklja so se razprostrle stojnice z medom, medenjaki, voskom, čokolado, slikami, lectovi srci, svečami in čebelarjevim orodjem ...

Bliža se svetovni dan čebel, in sicer 20. maja, v ta namen pa so Čebelarska zveza društev Maribor, Zavod za turizem Maribor-Pohorje, Čebelarsko društvo Peter Močnik, Mestna občina Maribor in Zadruga za razvoj čebelarstva na Trgu Leona Štuklja organizirale prireditev, kjer so se s svojim izdelki predstavili čebelarji. 

Tako so izvedeli, da morajo čebele za kilogram medu obiskati kar 4 milijone cvetov in preleteti 4-krat daljšo pot od obsega Zemlje. Ob tem pa tudi, da so arheologi poskusili med iz faraonovih grobnic in ugotovili, da je še vedno užiten.

Trg so preplavili tudi osnovnošolski otroci, ki so se lahko udeležili otroških delavnic, med ostalimi obiskovalci pa si ogledali tudi čebelarsko tržnico in razstavo, kjer je o čebelarjevih pripomočkih spregovoril Jože Blažej iz Čebelarstva Rečnik. 

Tudi nas je podučil o čebelnjaku in orodjih – tako starejših kot novejših. »Čebelarji smo včasih zraven frajerji,« je povedal, ko je pojasnjeval funkcijo kadilnika za odganjanje čebel.

Ob 14. uri pa se lahko udeležite vodenega ogleda mesta, ki bo potekalo v slovenskem in angleškem jeziku. Ogled se bo pričel pred Turistično-informacijskim centrom Maribor in zaključil uro kasneje na Trgu Leona Štuklja. Tam bo Vlado Vogrinec, predsednik Čebelarske zveze društev Maribor, tudi podrobneje predstavil razvoj čebelarstva v naših krajih.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice