Foto: Facebook Neurje.si
Družbena omrežja so preplavile objave oblakov, uporabniki so se spraševali, ali gre za leteče krožnike. Ste jih videli tudi vi?

Danes smo bili priča čudovitemu sončnemu zahodu, kar pomeni, da nas jutri čaka lep dan.  Številni pa so na nebu opazili tudi nekoliko nenavadne oblake, ki si jih je vsak razlagal po svoje.

NLP? Tornado? Ne, to so altokumulus lenticularis ali lečasti oblaki.

Lečasti oblaki nastanejo zaradi zračnega toka, ki teče v nasprotne smeri, pojasnjujejo na spletni strani Neurje.si. Zaporedni valovi zračnih mas, ki udarijo ob gore tako ustvarijo večplastno obliko oblakov, ki spominja na obliko krožnikov.

Kako nastanejo lečasti oblaki?

Gora prisili topel in vlažen zrak, da se pomakne preko gore, kjer se zrak v tem procesu ohlaja in kondenzira, kar tvori oblake. Ko se zrak premakne navzdol po zavetrni strani gore lahko oblak izhlapi nazaj v paro. Kar ostane se oblikuje v oblake lečaste oblike³ ali lentikularne oblake nad vrhom gore, kjer se je vlažen zrak kondenziral v kapljice. Zaporedni valovi zračnih mas, ki udarijo ob gore tako ustvarijo večplastno obliko oblakov, ki spominja na obliko krožnikov.

Imate fotografijo oblakov? Pošljite nam jo na [email protected].

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice