Že desetletja nazaj smo v Mariboru drsali na Treh ribnikih, sedaj pa se tradicija drsanja na naravnih drsališčih vrača med zabave željne Štajerce.

Še pred prvo svetovno vojno in sledeča desetletja  so Trije ribniki pri Mestnem parku med drugim služili tudi kot zimsko drsališče, kakršne pogosto vidimo le v filmih. Tedaj so veseli drsalci svoje akrobacije lahko brezplačno preizkušali na prvem ribniku. Ob vikendih jih je spremljala tudi živa glasba in barvna osvetlitev, sploh pa so se ljudje množično udeleževali raznih tekmovanj lednih virtuozov. Za ves spektakel je tedaj poskrbelo Turistično olepševalno društvo Maribor. Drsali so mlajši in starejši, akrobati in amaterji, najbolj prestrašeni pa so se lotili drsanja v kačici z držanjem rok. 

Sicer so na današnji dan “akrobacije” na Treh ribnikih preizkusili le mladi Erasmus študentje iz Španije, a na ledu dolgo niso ostali. Posebno pozorilo gre vsem nadobudežem, ki bi želeli drsati na tretjem ribniku. Ta je namreč najtoplejši in kot tak najmanj primeren za tovrstni šport na ledu. 

Drsajo tudi na Perniškem jezeru

Ribniki ob Mestnem parku pa niso edina lokacija, primerna za drsanje v Mariboru in okolici. Domačini Perniškega jezera v občini Pesnica priznavajo, da to akumulacijsko jezero s prvotno protipoplavno varovalno funkcijo pozimi že dolga leta uporabljajo za enkratno zabavo na ledu. Na možnost izposoje drsalk in živo glasbo lahko seveda pozabite ter se znajdete po svoje. Po njihovih besedah sodeč večje nevarnosti za utopitev ni, saj je jezero relativno plitko – v povprečju meri le slabega pol metra. V bližnji preteklosti so se domačini, ki živijo v neposredni bližini jezera, pritoževali zaradi množičnih poginov rib in smradu, ki ga je prineslo njihovo gnitje na površju vode. 

Prav dosti drsalcev sicer ni bilo, saj je bila ura dokaj zgodnja za otroke na ledu, sezona pa se šele začenja.

Nevarnosti drsanja na naravnih drsališčih so vselej prisotne

Če želite preizkusiti svoje sposobnosti na ledu, se nikar ne zanašatje le na svoje oči – debelino in trpežnost ledne površine je vselej treba predhodno tudi preizkusiti. Pri drsanju na naravnih drsališčih vedno upoštevajte naslednja zlata pravila:

Debelino ledu preizkusite tako, da se z eno nogo postavite na najbolj plitvi del, nato tja postavite še drugo. Mnogi izkušeni drsalci se pri tehtanju varnosti ledu opirajo na svoje izkušnje oziroma občutek. Sicer pa je vedno pametno debelino ledu preizkusiti z dolgim svedrom. Zadostuje tudi dolga palica s kovinsko konico. Z njo nekajkrat sunete v ledno površino, da ugotovite, kolikšna sila je potrebna, da se prebijete do vode. Seveda pa lahko s tovrstnim suvanjem tudi poškodujete ledno površino in ogrozite druge drsalce, zato bodite previdni, kje to počnete.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice