Foto: Mediaspeed
Založba Beletrina je v sodelovanju s Centrom za kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, organizirala dogodek »Prišel, videl, bral«, ki je potekal včeraj, v Kazinski dvorani Slovenskega narodnega gledališča v Mariboru.

Tema dogodka sta knjiga in branje kot temeljna gradnika kulture v sodobnem razdrobljenem svetu, razvoj in trženje novih formatov e-knjige, zvočne knjige in drugih digitaliziranih vsebin, njihove produkcije, distribucije in promocije.

Foto: Mediaspeed

Govorci, Paweł Horbaczewski, Rüdiger Wischenbart, Bronja Žakelj in Goran Vojnović, so predstavili trende v sodobnem založništvu in načine spopadanja z izzivi, ki so in bodo v prihodnje oblikovali ne le trg, pač pa tudi odločitve in načine razmišljanja v založništvu.

Foto: Mediaspeed

Bronja Žakelj in Goran Vojnović sta se voditeljici pogovora pridružila v dvorani, pogovora z gostoma iz tujine pa zaradi tehničnih težav ni bilo mogoče opraviti v celoti. V prihodnjih dneh bomo objavili videoposnetek pogovora, ki so ga posneli naknadno. 

Foto: Mediaspeed

Zaradi razvoja vrste negativnih trendov pri bralnih navadah v zadnjih letih in vztrajnega krčenja založniškega sektorja v slovenskem prostoru so z dogodkom želeli vzpodbuditi izmenjavo novih praks, širši in strokovno/poslovni javnosti pa predstaviti čim več aspektov sodobne založniške dejavnosti z različnih razvojnih vidikov in praks.

Foto: Mediaspeed

Knjiga namreč kljub novim medijem ostaja temelj družbenega dialoga ter z njim povezanega intelektualnega in umetniškega ustvarjanja. Zaradi slabše bralne kulture se posledično kažejo negativni trendi pri prodaji in izposoji knjig, kar v končni fazi močno vpliva na razvoj celotnega kulturno-kreativnega sektorja.

Foto: Mediaspeed
Foto: Mediaspeed

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice