Foto: Janez Leskovar
V mariborskem Europarku že tradicionalno gostijo razstavo malih živali.

Kako visoko skoči zajec? Katere ptice lahko govorijo? Najmlajši ljubitelji živalskega sveta lahko odgovore na takšna in podobna vprašanja o puhastih kuncih, kosmatih glodavcih in raznolikih pticah poiščejo na tradicionalni razstavi malih živali v Europarku.

Sonja Gomboc, zastopnica Društva združenih gojiteljev malih živali Maribor, pojasnjuje: »Društvo je najstarejše  tovrstno društvo v Sloveniji. Ustanovljeno je bilo  pred 103 leti. Sedež društva je na Obrežni 1 v Mariboru. Društvo ima 47 članov - gojiteljev malih živali.«

Vsako jesen mariborsko nakupovalno središče skupaj z Društvom združenih gojiteljev malih živali Maribor obiskovalcem popestri obisk s prikupnimi živalmi.

»Pri ocenjevanju je pomembno, da so kunci tetovirani, perutnina, golobi in ptice pa označene z obročki. To je predpogoj da so živali lahko na razstavi in se ocenjujejo. Za vsako posamezno žival - kunce, golobe, perutnino in ptice je standard po katerem  sodniki oziroma ocenjevalci Slovenske zveze društev malih pasemskih živali te živali ocenjujejo. Pomembna je oblika, struktura perja ali krzna, pri kuncih tudi teža,« še dodaja zastopnica društva.

Razstava, ki bo razveselila tako otroke kot tudi preostale ljubitelje živali, bo letos trajala do 20. oktobra. Obiskovalci bodo lahko izvedeli številne zanimivosti o različnih vrstah živali, njihovem življenjskem ciklu, okolju in prehranjevanju.

»Na trenutni razstavi sodelujejo s svojimi živalmi gojitelji iz Slovenije, Hrvaške in Avstrije. Dobro sodelujemo tudi s tujimi gojitelji. Srečujemo se na razstavah v Sloveniji in tudi v tujini kot obiskovalci razstav in tudi kot razstavljalci svojih živali,« še dodaja.

»Z obiskom  razstave smo zadovoljni. Veliko staršev pripelje otroke , da si ogledajo razstavljene živali. To je tudi naš namen,da otroci spoznajo koliko različnih pasem živali obstaja,« še dodaja.

Razstava je na ogled danes med 9. in 21. uro ter jutri med 9. in 15. uro v kletni etaži Europarkovega parkirišča (vhod 2).

Pomembno pa je vedeti, da so »kunci živa bitja, ki potrebujejo skrb in nego. Pri nabavi kunca kot hišnega ljubljenčka je treba paziti kakšnega kunca kupimo - vsi mladički so zelo ljubki. Če se odločimo za pritlikavo pasmo je dobro videti tudi mamo, ker se lahko zgodi, da ko odraste, ne bo ravno pritlikavi. Ne kupujte mladičkov mlajših od 8 tednov,« svetuje Gombocova.

Foto: Janez Leskovar

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
LudiRudi (nepreverjen)

Vse ostale zverine so v Ljubljani .

Starejše novice