Tradicionalnega pohoda na Pekrsko gorco so se na božični večer udeležile številne družine, kot vsako leto pa so ga pohodniki popestrili z lučkami in baklami.

Božič je eden največjih krščanskih praznikov – kristjani namreč verjamejo, da je z Jezusovim rojstvom na svet prišel odrešenik. Na njegovo rojstvo se pripravljajo v adventu, ki se je začel 1. decembra, sklenil pa se je včeraj zvečer.

Na predvečer božiča so po cerkvah potekale polnočnice, še prej pa so verniki v družinskem krogu postavili jaslice in božično drevesce.

Sinoči, nekaj po peti uri popoldne smo se s številnimi verniki podali na tradicionalni pohod z lučkami na Pekrsko gorco.

Steza med vinogradi je bila obsijana s plameni betlehemskih lučk miru, ki so simbol prenosa ognja iz Jezusovega rojstnega mesta Betlehema, lučke pa simbolizirajo strpnost in mir. Temu je sledila tudi božična maša. Številni so se kasneje odpravili še na polnočnico, ki jo je v mariborski stolnici vodil mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl, v ljubljanski stolnici pa ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Papež Frančišek je na sveti večer vodil polnočnico v baziliki svetega Petra v Vatikanu.

Številni so na sveti večer pred polnočnicami postavili jaslice in okrasili božično drevesce. Središče jaslic je božja družina z Jožefom, Marijo in malim Jezusom. Del jaslic je pogosto tudi betlehemska zvezda, ki je po pripovedi iz Svetega pisma trem modrecem pokazala pot do mesta Jezusovega rojstva, poroča STA.

Škofje katoliške in evangeličanske cerkve namenijo vernikom pred božičem tudi posebne poslanice. Škofje katoliške cerkve v Sloveniji so zaželeli, naj bo prihod učlovečene božje besede v našo deželo in med nas tako uspešen, kot o božji besedi piše prerok Izaija.

Po njihovem voščilu naj novorojeni bojevnik prevetri in prezrači našega duha ter razvedri in na široko odpre naša srca.

Katoličani in evangeličani praznujejo božič 25. decembra, medtem ko pravoslavni zaradi uporabe drugačnega koledarja božič slavijo 7. januarja.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice