Mariborski podžupan Saša Pelko je na svojem Facebook profilu objavil fotografije svojega nakupa na mariborski tržnici in ugotavlja, da slednja nujno potrebuje prenovo.

Podžupan Saša Pelko je pod fotografijami zapisal, da je le domače dovolj dobro zanj, zato tudi kupuje na mariborski tržnici. Dodaja, da Mariborska tržnica nujno potrebuje prenovo, ki jo bo tudi doživela in takrat bo še raje hodil tja po nakupe. A kot smo že poročali, vse kaže, da obnove letos kljub vsemu še ne bo.

Občani zahtevajo transparentno obnovo

Občani, ki so pod fotografijami tudi komentirali, največkrat omenijo skrb o transparentnem poslovanju obnove in pomisleke, da občina pravzaprav ne premore »notranjega« arhitekta, ki bi deloval v dobro občine in mestne vedute. Večina jih pri tej dilemi predlaga osebne pogovore z branjevkami in upoštevanje njihovih želja pri obnovi osrednje mariborske tržnice, saj vsakodnevno problematiko in delo še najbolje poznajo. Iz varnega okolja pisarne je namreč težko oceniti v katerih segmentih mariborska tržnica potrebuje korenito prenovo.

Fiksna streha za boljše pogoje

Z mariborskimi tržnicami upravlja Snaga, ki je v preteklih letih s strani občine dobivala le kratkotrajne koncesije za obdobje enega ali pa samo pol leta. Ob koncu lanskega leta pa si je Snaga vendarle izborila dolgotrajnejšo, desetletno koncesijo, ki je pripomogla k resnejšim premikom k postaviti fiksne strehe. Ta bi izboljšala videz same tržnice, predvsem pa zagotovila normalne pogoje za delo branjevcev.

Ob pričakovanju desetletne koncesije je Snaga lanskega decembra napovedala ambicije da bi osrednja tržnica dobila novo streho že pred letošnjo zimo. A vse kaže, da se to, na žalost Mariborčanov, ne bo uresničilo in mestna tržnica bo še vsaj eno leto »trpela« ob obilnejših deževjih in zimskih razmerah.

Pripravlja se dokumentacija

Veseli pa novica, da so postopki za postavitev fiksne strehe nad tržnico vendarle začeli teči. Kot so za Mariborinfo povedali na Mestni občini Maribor, so nalogo za izvedbo projekta dobili pred natanko mesecem dni. »Trenutno je v pripravi projektna dokumentacija, javni razpis za projekt pa bo predvidoma objavljen v roku enega do dveh mesecev,« so nam zatrdili na občini.

O končnih rokih za postavitev nove strehe na občini ne želijo govoriti. Upajo pa, da bo projektna dokumentacija potrjena še v letošnjem letu, saj bodo za tem lahko stekli postopki za izbiro izvajalca in pričetek del. V tem trenutku tako še ni znano, kako dolgo bodo obnovitvena dela trajala. 

Ob idealnih razpletih lahko tako pričakujemo novo streho nad mariborsko tržnico šele ob koncu leta 2018. Ob tem pa se že pojavljajo bojazni branjevcev, da se bodo postopki še bolj zavlekli.

Upajmo, da bodo obljube podžupana Pelka vzdržale in bomo enkrat v Mariboru videli transparentno obnovo, kjer bodo glavno besedo imeli uporabniki in ne strokovnjaki, ki morda tržnice še sploh niso obiskali.

Foto: osebni arhiv Saše Pelka

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice