Včeraj zvečer je nad Prekmurjem nastala manjša, a zelo močna supercelična nevihta, ki se je razvila na vzhodnem delu Goričkega in potovala v smeri Lendave. Nevihta je postregla s silovitimi nalivi in točo, ki je za sabo pustila uničenje.

S solzami v očeh nam Štefan Zelko kaže posledice toče, ki mu je uničila več kot 90 odstotkov vinograda. 

»To jaz ne pomnim, 65 let sem star pa ne pomnim, da bi to bilo. Tako je vidite, narava,« razlaga Štefan Zelko iz Suhega Vrha.

In narava je pokazala svojo moč. Toča velikosti lešnika je sredi julija pobelila naravo. Še petnjast ur po neurju je v vinogradu toča, ki je včeraj pol ure klestila po Prekmurju in uničila ves pridelek.

Štefan Zelko

Vina v tem vinogradu letos zagotovo ne bo, posledice toče pa bodo vinogradniki čutili še prihodnje leto.

Poškodovano praktično vse

Toča je poleg vinogradov poškodovala tudi sadno drevje, vrtove in poljščine. 

»Najbolj so v včerajšnjem neurju oziroma toči nastradale buče, ki so bile v zaključni fazi rasti. Dobrih 10 do 14 dni pa bi buče zaključile rast. Vprašanje je, kaj bo z bučami, ali je bil udarec tako močan, da bo buča od znotraj gnila,« se sprašuje Franc Küčan iz Tešanovcev.

Kučanovi se ukvarjajo s pridelavo bučnega olja. Buče gojijo na dvanajstih hektarjih, toča je poškodovala kar 70 odstotkov vseh buč. Škodo ocenjujejo na nekaj deset tisoč evrov. 

Franc Küčan

»Noben dež oziroma nobena nevihta ne pride, da ne bi bila poleg še toča. Tako, da je rizično kmetovati brez varovanja oziroma zavarovanja. Do konca julija in avgusta nikoli ne moremo spati mirno, da ne bi bilo toče, še zmeraj se lahko pojavi. Tudi na istem mestu dvakrat ali pa trikrat.«

In zaradi nestanovitnega vremena bodo kmetje tudi v prihodnjih dneh s strahom zrli v nebo.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Franc s Piramide (nepreverjen)

Se bo treba organizirat in letala za proti toči plačati. Ne pa po vsaki toči samo jamrati.

goostt (nepreverjen)

kmetje s strahom zrejo v nebo, le zakaj ?, nebo jih je rešilo dela in problema z ceno !!

In reply to by Franc s Piramide (nepreverjen)

Domen Mezeg (nepreverjen)

Kučan pravi, da je za točo kriv Janša.

ŽTomaž (nepreverjen)

Berem te komentarje in vidim kakšni idioti so ljudje. Privoščijo nesrečo drugim, ki so trdo delali, medtem ko so oni kje na kavču ležali. Ne morš vrjet,...

Starejše novice