Pomurski policisti si te dni na terenu pomagajo z mobilno policijsko postajo.

Policisti Policijske postaje Ljutomer ta teden delo na terenu opravljajo tudi z mobilno policijsko postajo. Ja, prav ste slišali. 

Policisti želijo na tak način povečati preventivne aktivnosti in omogočiti ljudem, da se seznanijo z delom policije, ob tem pa tudi z različnimi samozaščitnimi ukrepi, s katerimi lahko sami preprečijo, da bi postali žrtve kaznivega dejanja.

Ujeli smo jih v Veržeju.

Veliko policijsko vozilo takoj vzbudi pozornost

Veliko policijsko vozilo z napisom 'mobilna policijska postaja' zagledamo parkirano ob cesti. Njen osnovni namen pa je mimoidočim približati delo policistov.

»Hkrati pridemo v stik z občani, da vidimo tudi, kaj jih tare, če imajo kakšne težave, pobude, vprašanja ali graje, in jim tudi pomagamo, dajemo nasvete,« nam pojasni Uroš Felbar, vodja policijskega okoliša na območju Razkrižja in Veržeja.  

V notranjosti mobilne policijske postaje se skriva vse, kar 'navadni smrtniki' večinoma vidimo le na fotografijah ali posnetkih.

Pobliže si pogledamo kriminalistični kovček, se spoznamo z rokovanjem s tonfo in preverimo delovanje nočne svetilke, ki jo tako zelo neradi zagledamo na cesti.

»Tu v samem avtomobilu vzamemo kakršno koli prijavo od občana, dejansko jo že napišemo na računalnik, sprintamo,« nadaljuje Felbar. In delo se lahko nadaljuje. 

Pripravljeni odreagirati

A čeprav tako širokih nasmehov pač nismo vajeni, ko nas ustavi policija, naj vas dobro razpoloženi policisti ne zavedejo. 

Vsak trenutek so pripravljeni na svoje delo: »Lahko se tudi takoj odpeljemo s pisarno na kraj, če imamo na primer kje prijetje ilegalnih prebežnikov.«

Najmlajše ali pa nekoliko starejše razveselijo celo z odtisom pečata. Mimoidoči priznavajo, da jim ni žal, da so se ustavili.

»S prve roke dobite vse odgovore na vprašanja o kazenskih postopkih, kje delujejo, na kakšen način delujejo,« nam je dejal občan Denis Ivančič.

»Največkrat so vprašanja glede prometa, cestno-prometnih prekrškov, kakšne zadeve glede kaznivih dejanj, dosti vprašanj pa je glede na stanje zadnjih dveh let o epidemiološki situaciji oziroma o covid ukrepih,« dodaja Felbar.

Policisti se z mobilno postajo trudijo obiskati predvsem območja, kjer ni običajnih policijskih postaj.

Z dostopnostjo ljudem pa pomagajo razbiti marsikateri stereotip, ki drži poklica policista. Na območju Ljutomera jih lahko ujamete še jutri.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice