Policisti opozarjajo: Na motor nikar ne sedite brez priprav. Na vožnjo z motorjem bi bilo treba še počakati, saj so razmere na cesti daleč od idealnih.

Prvo spomladansko sonce privabi marsikaterega entuziasta, da bi čimprej sedel na svoj dvokolesni jekleni konjiček. Žal pa so trenutne razmere na cesti daleč od idealnih. Zgodaj spomladi je asfaltna površina namreč še vedno hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik, opozarjajo mariborski policisti motoristi. Ponekod so še vedno vidni sledovi zimskega peskanja in soli, ki sta za seboj pustila cestnih udarnih jam. Poleg tega so po dolgi neprevoženi zimi motorist še nekoliko “zakrneli” od dolge neuporabe motorjev. Šele po koncu sezone pridobijo potrebno “kilometrino” za dobro obvladovanje svojih motorjev.

Motoristi povzročijo kar polovico vseh prometnih nesreč

Statistika kaže, da je bilo lani v prometnih nesrečah na območju Policijske uprave Maribor udeleženih 90 voznikov motornih koles, kar je tri odstotke več, kakor v letu 2015. Od teh so štirje umrli, osem se jih je hudo, 49 pa lahko telesno poškodovalo. Vozniki motornih koles so v letu 2016 povzročili 44 prometnih nesreč, kar je za 13 odstotkov manj kakor leto poprej.

Policisti svetujejo o pravilni pripravi na začetek motoristične sezone

Kako se lotiti priprav na novo motoristično sezono, so zato pred spomladansko kondicijsko vožnjo pokazali policisti motoristi s Postaje prometne policije Maribor.

“Policisti svetujemo, da se motoristi udeležijo tudi kakšnega treninga varne vožnje, predavanja in praktične delavnice za motoriste, ki se bodo po Sloveniji začeli odvijati kmalu in pri katerih sodelujemo tudi policisti,” je svetoval Anton Vinko, pomočnik komandirja na postaji PPP Maribor.

Pred vožnjo je treba poskrbeti za varnostne ukrepe

Kot svetujejo policisti, je zelo pomembno preveriti motorna kolesa, ta morajo biti tehnično brezhibna. Preden se usedete na motor, obvezno preverite:

  • zračni tlak v pnevmatikah in profil na površini pnevmatik,
  • ali delujejo vsa svetlobna telesa na motorju,
  • ali je delovanje zavor brezhibno,
  • če je zaščitna oprema že dotrajana, v tem primeru jo menjajte,
  • predvsem pa ne pozabite na zaščitno čelado.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice