Gre za stečajno maso Smučarskega kluba Branik, ki je bil že leta 2014 v postopku poenostavljene prisilne poravnave, ki je razkril, da je imelo društvo 1,7 milijona evrov dolga, ob tem pa še 19,1 milijona evrov poroštev za kredite Športnega centra Pohorje.

Težave z likvidnostjo zdaj že nekdanjega kluba s polstoletno tradicijo so se vrstile dolgo let. Sovpadale so s propadom Športnega centra Pohorje. Tega so ustanovili branikovci kmalu po slovenski samostojnosti, da bi lažje sledili svojim poslovnim sanjam. ŠC Pohorje se je širil na številnih področjih ter pri tem najemal kredite, ki so SK Branik leta 2014 potisnili v postopek poenostavljene prisilne poravnave. Dolgovi poroštev društva gospodarski družbi so znašali skoraj 20 milijonov evrov.

V letu 2016 pa so se nad klub dokončno zgrnili črni oblaki. Konec januarja je bila prekinjena in odpovedana slalomska tekma za svetovni pokal, bilančno gledano je zaradi bremen kreditov klub izkazal negativni kapital, juniju pa je bilo nemogoče zagotoviti sredstva za plačilo drugega obroka prisilne poravnave. Druge poti kot stečaj društva obstoječe vodstvo ni videlo. Upniki so prejeli zgolj po en obrok poenostavljene prisilne poravnave iz leta 2014.

Bodo smučišča še zasneževali?

In tako se še naprej dogaja "razprodaja" premoženja, ki ga je nekdaj imel v lasti SK Branik oziroma ŠC Pohorje, zdaj pa je v lasti DUTB. Zasledili smo namreč, da se prodaja polovica nepremičnine, ki v naravi predstavljajo dobro polovico akumulacijskega jezera z namenom zasneževanja smučišč. Velikost obeh zemljišč skupaj znaša 1.844m2. Nič tako nenavadnega, če se jezero ne bi uporabljalo za umetno zasneževanje smučišč, ki je zaradi milejših zim pri nas, praktično obveza. Zato se upravičeno sprašujemo, kako bo ob morebitni prodaji polovice akumulacijskega jezera, še mogoče zasneževati nižjeležeča smučišča.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice