Foto: Jure Banfi
Za tiste, ki v času današnje deaktivacije 250-kilogramske bombe v Mariboru nimajo kam iti, so na voljo prostori urejeni na Osnovni šoli Martina Konšaka.

V mariborski četrti Tezno danes od 12. ure pa predvidoma do 15. ure poteka odstranitev 250-kilogramske neeksplodirane letalske bombe. Prebivalce v 300-metrskem okoliškem pasu so evakuirali. 

Za tiste, ki nimajo kam iti, so na voljo prostori urejeni na Osnovni šoli Martina Konšaka. Nudijo tudi čaj in jabolka. Tam sta tudi dve pripadnici civilne zaščite.

Čas za evakuacijo je bil do 10.30.

Ločeni prostori za osebe v karanteni

Na šoli imajo pripravljen tudi ločeni prostor za osebe, ki jim je odrejena karantena, prav tako imajo te osebe dostop do ločenih sanitarij.

Do 10.42 ni niti ena oseba zavetja prišla poiskat na šolo. 

Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi

Zakaj 300-metrski pas za evakuacijo?

Vodja intervencije Darko Zonič je ob odkritju bombe pojasnil, da gre za klasično 250-kilogramsko letalsko bombo. Ocenil je, da imajo petdeset odstotkov možnosti, da jim uspe.

Vžigalniki na bombi so namreč v dobrem stanju, zato upa, da jim jih bo uspelo odviti. V primeru, to ne bo mogoče, sledi naslednja faza, to je uničenje s kumulativnim trakom.

300-metrski pas za evakuacijo so določili, ker bi naj tako daleč v primeru eksplozije lahko leteli razni delci.

Predvidoma ob 12. uri naj bi bila sprožena sirena z znakom za splošno nevarnost, a neuradno je slišati, da bo sirena nekoliko zamujala, zdaj je predvidena okoli 12.15.

Po končanem postopku deaktiviranja bombe bo sprožena sirena za preklic nevarnosti, po preklicu nevarnosti se lahko občani, ki so bili evakuirani, vrnejo v svoje domove.

Zaprte tudi ceste in železniška proga

V radiju 600 metrov od najdišča je omejeno gibanje, kar pomeni, da so prebivalci lahko v svojih domovih, vendar jih v času med sproženima sirenama ne smejo zapustiti. 

Prav tako v času evakuacije velja popolna zapora cest v radiju 600 metrov od najdbe neeksplodiranega ubojnega sredstva. Ceste so zaprte od 11. ure dalje in predvidoma do 18. ure oziroma do konca intervencije.

Zaprta je tudi železniška proga.

Od leta 2019 gre že za četrto najdbo neeksplodirane bombe.

Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi

Posledice bombardiranj mesto čuti še danes

Maribor je bil v drugi svetovni med najbolj bombardiranimi mesti na območju nekdanje Jugoslavije. Med 7. januarjem 1944 in 12. aprilom 1945 je bilo na območju Mestne občine Maribor izvedenih 29 bombnih napadov, pri tem pa je bilo odvrženih skupno 15.795 bomb. 

V vseh napadih je bil skupno ranjenih 352 ljudi in 483 mrtvih. Poškodovanih je bilo 1834 stavb, 466 jih je bilo porušenih.

Najhujši bombni napad je bil 14. oktobra 1944, ko je na mesto in okolico padlo 560 bomb, ki so ubile 76 ljudi.

Glavni cilji bombardiranj zavezniških letal v Mariboru so bili: železniški in glavni most čez Dravo, glavna, tezenska in studenška železniška postaja, železniške delavnice na Studencih ter industrijski obrati v Melju in na Teznem. 

Na teh območjih vsake toliko časa naletijo na neeksplodirana ubojna sredstva. Po nekaterih analizah naj bi bilo na območju Maribora še okoli 200 neeksplodiranih bomb.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice