Cepilni centri po državi so danes proti covidu-19 cepili maturante, ki so se za to odločili. Cepili so jih s cepivom AstraZeneca, mlajše od 18 let pa s cepivom proizvajalcev Pfizer in BioNTech, ki je registrirano za osebe, stare 16 let in več.

Maturante je vlada v prenovljeno strategijo uvrstila med prednostne skupine, da ne bi bili zaradi možnosti okužbe z novim koronavirusom še dodatno v stresu in bi se lahko v miru pripravljali na zrelostni izpit.

Na Nacionalnem inštitutu za javne zdravje so prejeli naročilo za 2625 odmerkov cepiva proti covidu-19 za cepljenje maturantov in zaposlenih, ki neposredno sodelujejo pri izvedbi mature. Med njimi je 47 naročil za cepljenje mlajših od 18 let.

V Mariboru cepljenih 246 maturantov

Koliko maturantov se bo danes dejansko cepilo, sicer ni znano, saj v nekaterih cepilnih centrih lahko imajo še kakšne zaloge cepiva AstraZeneca.

V Mariboru se je danes, po podatkih znanih do ponedeljka do 12. ure, cepilo 246 maturantov in pet spremljevalcev, pri čemer direktor Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor Jernej Završnik ocenjuje, da pod njihovo pristojnost spada okoli 1800 maturantov. Na Ptuju je bilo na drugi strani cepljenih 85 maturantov.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je v ponedeljek na novinarski konferenci dejala, da če se maturanti ne bodo odločili za cepljenje v petek, dodatnega termina za cepljenje v spomladanskem delu ne načrtujejo.

O morebitnem dodatnem terminu za cepljenje maturantov pred jesenskim rokom mature pa še niso govorili.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dd (nepreverjen)

da so odrasli oprane ovčke razumem ampak da pa se grejo 17 letniki pikat proti temu KAŠLJU ki ima pri mlajših od 20 natanko 0,00001% smrtnost pa samo kaže porvprečen IQ današnjega sveta hahaha

11 (nepreverjen)

Še vedno ničesar ne razumeš. Ti smotanci so se cepili, da bodo lahko nemoteno potovali. Podobni so tebi, le ti si za 0,0001% 'pametnejši' ker se ne boš cepil z neraziskanim cepivom.

In reply to by dd (nepreverjen)

Default (nepreverjen)

Drugace povedano 240 budale se bo let's udelezilo mature...pa ne pozabit vsakih 6 mesecov ponovno v vrsto in rokico nastavit. Cudovita prihodnost caka Slovenijo

Starejše novice