Ogledali smo si prve sadike vanilije vzgojene v rastlinjakih Ocean Orchids. Gre nasploh za prve sadike vanilije vzgojene v Sloveniji.

Ocean Orchids iz Dobrovnika je podjetje, ki v modernih rastlinjakih vzgaja in prodaja več vrst orhidej, po celi Sloveniji pa so znani po svojem unikatnem Tropskem vrtu, ki ima letno kar 80.000 obiskovalcev.

Rastlinjaki se raztezajo na štirih hektarjih in so ogrevani z geotermalno energijo. Na leto vzgojijo okrog dva milijona orhidej rodu felonopsis. 

»Naš način vzgoje Ocean Orchids orhidej ima najmanjši ogljični odtis v Evropi,« je pojasnil Tomaž Jevšnik, direktor Ocean Orchids.

Prva plantaža vanilije v Sloveniji

Vanilija je tropska vzpenjalka in je uradno vrsta orhideje, ki lahko zraste več metrov visoko.

Prve sadike vanilije so v Tropskem vrtu zasadili že leta 2007 in se po treh letih razveselili prvih cvetov.

Obiskovalci so bili nad vanilijo navdušeni in začeli po njej povpraševati. Tako je nastala ideja o prvi plantaži vanilije v Sloveniji. 

Sadike prodajajo tudi kupcem

Leta 2021 so naredili dodatne nasade, gojenje sadik razširili v ločen del rastlinjakov ter tudi uradno registrirali proizvodnjo, gojenje in predelavo vanilije. Sadike so začeli prodajati tudi kupcem.

Direktor Ocean Orchids je navezal stik s proizvajalci iz tropskih krajev, kot so Madagaskar, Ekvador, Gvatemala in Reunion. Tako so tudi prišli do pravih sadik najboljših sort vanilije.

S francoskega otoka Reunion in njihovega kmetijskega inštituta CIRAD so dobili mlade sadike različnih vrst vanilije. Z gojenjem na več lokacijah po svetu se ohranja genotip rastline in zmanjša možnost izgube določenih sort. 

Na dobrovniški plantaži okrog 15.000 sadik vanilije

Na današnji predstavitvi so si obiskovalci lahko ogledali nasade in prve sadike vanilije. To so tudi prve sadike vanilije vzgojene v Sloveniji.

Vzgoja vanilije v Dobrovniku je ekološko certificirana in ustreza vsem evropskim standardom socialne pravičnosti (Global Gap). Večina vanilije se pridela v tropskih deželah, kjer vladajo zelo slabe razmere, med drugim mizerna plačila kmetom in otroško delo. 

Na dobrovniški plantaži vanilije je trenutno 15.000 sadik, del njih je tudi dostopen kupcem. Vanilija je vsestransko uporabna v kuhinji, predvsem pri peki slaščic.

Poznamo okrog 100 različnih vrst. V Evropi najpogosteje uporabljamo burbonsko vanilijo, pogosti pa sta še mehiška in tahitijska. Vanilija je takoj za žafranom druga najdražja začimba na svetu.

Ravno zaradi tega v večini industrijskih prehrambnih izdelkov namesto prave vanilije, uporabljajo umetno aromo vanilin. 

Vanilarij – posebnost za vsak dom

Poleg nasada vanilije, so danes predstavili tudi zanimivo novost – Vanilarij.

To je zaprt ekosistem, ki sestoji iz epruvete s plutovinastim zamaškom, ki ohranja visoko vlažnost, podobno kot v tropski klimi.

Rastline ni potrebno zalivati, dokler ne zraste do vrha epruvete in se zamašek odstrani. Zaradi visoke vlage se vanilarij tudi zarosi, zato lahko rastlina preživi brez zalivanja. 

Vanilarij je idealen za vsak dom in stanovanje, posebej za tiste, ki pogosto pozabijo zalivati svoje rastline. Z lepim steklenim pokrovu pa se vanilarij prilega vsakemu prostoru ali pohištvu.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice