Po dveletnem premoru na mariborski fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko spet prireditev »Mariborski robotski izziv«.

Državnega tekmovanja z mobilnimi roboti, ki jih ustvarjajo učenci sami, se je udeležilo 17 osnovnošolskih in 20 srednješolskih ekip.

Preverili smo, kako se učenci pripravljajo in kaj jim takšna tekmovanja pomenijo. 

Prostor za napredek

Roboti ustvarjeni izpod rok osnovnošolcev in srednješolcev so se danes prebijali tudi preko ovir. Kljub dobri vožnji nekateri učenci niso kazali pretiranega zadovoljstva.

»Mislim program je bil v redu, samo kot da bi bil uročen tukaj, ni delal tako dobro, kot je pričakovano,« nam je dejala učenka Angelina.

»Ni se odrezal tako, kot bi se moral, samo par točk pa je,« je še dodal učenec Marko

Spet drugi so videli še prostor za napredek.

»Pa sicer nam je robot peljal kar v redu, ampak vemo, kaj v bistvu lahko popravimo še za naslednji tek, da naš rezultat izboljšamo,« je komentiral dijak Aljaž.

»Je še prostora za izboljšavo in mislim, da nam bo v drugem teku šlo veliko bolje,« pa je pripomnil dijak Jaka

RoboCupJunior že enaindvajsetič

Na mariborski fakulteti za elektrotehniko so tekmovanje pripravili že enaindvajsetič.

»In sicer so to štiri discipline. Reševanje črta, kjer je največ udeležencev, potem imamo robotski nogomet, ki je morda najbolj atraktivna in zanimiva disciplina, potem imamo robotski labirint in robotsko simulacijo,« je pojasnil Janez Pogorelc, predavatelj na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. 

Janez Pogorelc, predavatelj FERI

Zabava in novo znanje

Poligoni, kjer tekmujejo roboti, so za osnovnošolce in srednješolce postavljeni drugače, namen pri obeh je enak.

»Se pravi, na tem poligonu je naloga robota, da poišče ponesrečence in jih potem odnesejo, pospravijo na varno območje,« nam je dejal Aleš Hace, predstojnik Inštituta za robotiko.

Šolarji se pri sestavljanju robotov zabavajo in razvijajo nova znanja.

»Učenci, dijaki zgradijo robota iz nekih osnovnih gradnikov, iz senzorjev, motoročkov, aktuatorjev koles, kontrolerjev in drugih gradnikov ter jih sprogramirajo,« še dodaja. 

Aleš Hace, predstojnik Inštituta za robotiko.

Delovanje robota

Da pa navidezno reševanje poteka gladko je potrebno uporabiti tudi nekaj predhodnega znanja.

»Robot vedno dela tisto, kar mu rečemo oziroma kar sprogramiramo. Torej robot nekako vedno primerja dve stvari, v tem primeru, kjer bodo roboti sledili črti, bo pač primerjal, ali je na črnem ali na belem polju,« je še dejal Nejc Žagar, učitelj matematike, tehnike, robotike in elektronike.

Dolgotrajne priprave

Robote za tekmovanje so učenci ustvarjali s pomočjo mentorjev več mesecev.

»Pripravljali smo se kar nekaj časa, kar nekaj mesecev. Bili smo tudi na nekaj tekmovanjih. Sedaj imamo mogoče nekaj težav, ampak bomo to uredili do tekme. Na splošno zelo se zabavamo pri tem delu,« pojasni dijak Aljoša Lesjak.

»Drugače pa poskušamo vsako prosto uro, preduro, mogoče se dobimo tudi malo po pouku. Zdaj smo pa res zadnji teden izkoristili kakšno redno uro, da smo se pripravljali na tekmovanja,« še zaključi Žagar. 

Na takšnih tekmovanjih spodbujajo organiziranost, pogumnost in samostojnost kot tudi logično znanje. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Leonely Pappor

Potekajo dogodki, kot je »Maribor Robot Challenge«, ki prispevajo k dvigu navdušenja študentov nad znanostjo in tehnologijo. Tudi sam sem se udeležil podobnih tekmovanj. Že od otroštva imam rad Minecraft, ker sem lahko ustvarjalen, kolikor hočem. Zdaj ustvarjam igro Paper Minecraft, podobno moji najljubši iz otroštva

Starejše novice