Danes se je na Cafovi ulici v Mariboru pričel 'ognjeni krst'. Potem ko so ulico prenovili, je sedaj zasijala in zadišala še v praznični podobi.

Prenovljena Cafova ulica je z današnjim dnem dokončno preizkusila svojo funkcijo. Potem ko je bila Cafova že od septembra zaprta za promet, so njeni uporabniki najprej čakali na dokončanje obnove infrastrukture, spremembo prometnega režima ter opazovali nastajanje novega izgleda ulice.

Obnova se je zaključila še nekaj dni prej kot so napovedovali na Mestni občini Maribor. Pričakovali so namreč, da bodo dela končana do 20. decembra, a so verjetno tudi zaradi kulinaričnega festivala zaključek pohitrili.  Cafova je bila dokončno obnovljena minuli petek, z današnjim dnem pa se je s prav tako težko pričakovanim kulinaričnim festivalom zares pričelo praznično dogajanje na novih tleh.

Mariborski kulinarični 'cirkus'

Ulični prigrizki pod sojem luči so naznanili pričetek vrtenja božičnega vrtiljaka, zdaj že tradicionalnega kulinaričnega festivala Cafoodfest. Ta se bo odvijal še jutri, 18. decembra, med 16.00 in 20.00. V ponudbi se vsako leto predstavljajo mariborski študentje.

Tokrat so združili moči treh šol. Ob Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Maribor tudi študentje Višje strokovne šole IC Piramida in dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor, ki s svojimi spretnostmi 'osvajajo' brbončice obiskovalcev.

»Prijazno vabimo vse Mariborčanke in Mariborčane ter vse obiskovalce Maribora, da se nam ta dva dneva pridružite na božični Cafovi ulici, polni izvirnih uličnih prigrizkov, pravljičnih artistov in dobre družbe ter z nami zavrtite božični kulinarični vrtiljak,« je povedala Tanja Angleitner Sagadin, direktorica Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor.

Po praznikih ostane novi prometni režim

Božični vrtiljak se bo odvrtel in Cafova bo v novo leto vstopila z novim prometnim režimom. Odslej tam velja območje omejene hitrosti na 20 kilometrov na uro. Za umiritev prometa so se v sklopu obnove odločili predvsem zaradi večje varnosti peščev. Med 500 in 600 dijakov in študentov se namreč dnevno giblje po Cafovi že samo zaradi tam lociranih šol.

»Nam na šoli je nova ureditev všeč, ker bo imela ulica bolj doživljajski vidik, ljudje se pa bodo lahko bolj družili,« dodaja Tanja Angleitner Sagadin.

Da gre za ureditev v skladu z načeli trajnostne mobilnosti, pa poudarjajo na mestni občini. »Območje je urejeno kot skupni prometni prostor za pešce, kolesarje in motorni promet, ki bodo enakovredni udeleženci v prometu na tej površini. S preureditvijo Cafove ulice tako mesto sledi ciljem celostne prometne strategije mesta Maribor, ki predvideva umirjanje uporabe motornih vozil, spodbujanje kolesarjenja in večanje površin za pešce,« pojasnjujejo na občini. Takšna ureditev naj bi v prvi vrsti prispevala k bolj varnemu, čistemu in zdravemu okolju, pa tudi povečala privlačnost za investicije in bivanje v mestu.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Alojz1950 (nepreverjen)

Bravo Arsenovič za uspešno izpeljan projekt! Včasih je treba stvari kar narediti, da utišaš zlobne jezike.

Starejše novice