Zaradi velikih nepravilnosti med zaposlenimi na Univerzi v Mariboru, na katere je javnost neprestano opozarjala, je zadeva dosegla vrelišče.

Danes je pred mariborsko univerzo završalo. Tam se je zbralo okoli 40 študentov in profesorjev, ki so jih prek javnega povabila v sodelovanju z Iskro in Ženskim lobijem Slovenije pozvali člani Kolektiva PIZDA, prostovoljski kolektiv mariborskih dijakov, študentov, prekarcev in mladih brezposelnih. Z napisi »Kolektiv PIZDA ni Kolektiv TIČ(ar)«, »Pozor, nevarnost spolnega nadlegovanja«, »Vodstvu Um ponujam brezplačen tečaj etike« in »Tičar vun« in kasnejšo okroglo mizo v Tkalki, ki še vedno traja, so želeli opozoriti na velike nepravilnosti, kršitve človekovih pravic in avtoritativno vodenje Univerze v Mariboru, kjer so izvajalci mibinga in spolnega nadlegovanja nagrajeni, prijavitelji pa kaznovani.

»Namen protesta in okrogle mize je presekati molk, neodzivnost in apatijo ter povezati akademsko osebje, študente ter nevladne organizacije, da prepoznamo skupni interes ter se zoperstavimo ustrahovanju, nasilju, spolnemu nadlegovanju ter kršenju osnovnih delavskih pravic, ki ga izvaja vodstvo mariborske univerze,« Na svoji Facebook strani piše Kolektiv PIZDA.

Spomnimo ...

Spomnimo, pisali smo že o ogorčenju Sviza, potem ko se je enemu izmed zaposlenih na rektoratu, Teodorju Lorenčiču, s pismi šikaniranih zaposlenih dokazal sistematični mobing in celo spolno nadlegovanje. Lorenčiča sta prijavila dva zaposlena na rektoratu, in sicer Petra Ujčič in Alen Vidonja – slednji naj bi prejšnji teden vložil izredno odpoved o zaposlitvi. Žrtvi mobinga, ki sta Lorenčiča prijavili s podprtimi dokazili, je za nameček potem pričakala še možnost odpustitve, za kar je poskrbel Lorenčič sam. Igor Tičar, rektor univerze, je bil z vsemi poteki dogodkov seveda seznanjen, a ukrepal ni. Še več, Lorenčiča je nagradil s premestitvijo na drugo delovno mesto. Zoper sindikalistko Marijo Krečič Javornik zaradi domnevne razžalitve o njegovi (ne)dejavnosti, ki jo je podala za časnik Večer, vložil celo tožbo.

Odgovorni v odgovor na protest v sprenevedanju

Zbrani na protestu so zahtevali predvsem razrešitev Teodorja Lorenčiča, prevzem odgovornosti rektorja univerze ter umik tožbe zoper sindikalistko. Samovoljne vladavine avtokratskih krogov mora biti konec. Rektor v prostorih lektorata univerze prav tako ni dovolil okrogle mize, zato so jo bili primorani organizirati v Tkalki. Današnjega protesta ni komentiral, je pa že prejšnji teden ob javni objavi današnjega protesta zapisal, da gre za »šov«, ki ga bodo v Mariboru uprozorile ljubljanske organizacije. Kakopak gre za precejšnje sprenevedanje, na protestu so bili namreč smai Mariborčani, med njimi tudi štirje profesorji Friderik Klampfer, Boris Vezjak, Vesna Vuk Godina in Samo Bobek. 

Foto: Michal Čerňanský

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice