Foto: Jure Banfi
V Mariboru bo v okviru obnove Glavnega trga in Koroške ceste od jutri zaprta omenjena cesta. Dostop do mestnega jedra bo moten, pričakujte, da bodo tudi druge prometne poti močneje obremenjene.

Zapora Koroške ceste bo trajala od petka, 31. januarja, do predvidoma konca aprila 2020. Izvajalec, podjetje Nigrad, bo dela na odseku, ki ga vsak dan prevozi med 14 in 15 tisoč vozil, izvajal enovito, hkrati na celotnem območju.

Zato bo Koroška cesta predvidoma tri mesece v celoti zaprta za motorni cestni promet. Na podlagi ugotovitev iz časa poskusne zapore pred leti pričakujejo povečan promet na Starem in Koroškem mostu, po Maistrovi in Krekovi ulici ter na Lentu.

Zapora bo izvedena v dveh fazah:

- v prvi fazi bo popolnoma zaprta cesta med krožiščem na Glavnem trgu (pri Starem mostu) do uvoza k Prostovoljnemu gasilskemu društvu Maribor mesto, dostop v odprti del Koroške ceste bo v tem času možen z zahodne strani, iz smeri glavne tržnice;

- v drugi fazi bo zapora tudi na odseku med tržnico in uvozom k PGD Maribor mesto, urejeni bodo koridorji za pešce in kolesarje, v skladu z dinamiko del bo izvajalec koridor spreminjal, zagotovljeno bo tudi vodenje kolesarjev po Gosposki ulici do Ulice 10. oktobra in naprej po Slomškovem trgu, v smeri proti zahodu.

Stanovalci in poslovni subjekti na Koroški cesti, ki imajo parkiranje urejeno na svojih dvoriščih oziroma v garažah na Koroški cesti in v ulicah, v katere dostopajo s Koroške ceste, bodo lahko pridobili začasne dovolilnice za parkiranje v coni 4.

Vlogi za dodelitev dovolilnice bodo morali priložiti medsebojni dogovor lastnikov večstanovanjskega objekta o možnosti uporabe dvorišča za parkiranje oziroma dokazilo o lastništvu ali najemu garaže na tem območju.

Za pešce in kolesarje bodo ves čas urejeni prehodi.

Strokovnjaki s Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru so identificirali točke, na katerih lahko pričakujemo največje zastoje, in predlagali ukrepe za čim boljšo pretočnost in večjo varnost prometa. 

V času zapore bo zato Mestna občina Maribor izvedla naslednje ukrepe:

- Križišče Krekova ulica - Strossmayerjeva ulica

 • ukrep: začasna semaforizacija križišča

- Križišče Loška ulica - Ulica kneza Koclja

 • ukrep: ukinitev levega zavijanja iz Loške ulice v Ulico kneza Koclja

- Križišče Cankarjeva ulica - Partizanska cesta

 •  podaljšanje zelene faze za izvoz iz Cankarjeve ulice na Partizansko cesto,
 • možnost zavijanja desno tudi z levega pasu,
 • uvedba drugega pasu za razvrščanje avtomobilov na križišču Partizanske in Prešernove ulice v smeri proti TC City.

spremembe semaforskih programov v naslednjih križiščih:

 • Gosposvetska–Turnerjeva
 • Gosposvetska–Strossmayerjeva
 • Cankarjeva–Partizanska
 • Partizanska–Prešernova
 • Partizanska–Mlinska
 • Ulica kneza Koclja–Vošnjakova ulica
 • Dravograjska cesta–Erjavčeva ulica

sprememba parkirnega režima v Mladinski in Maistrovi ulici.

Za večjo pretočnost prometa bodo začasno ukinili parkirna mesta na severni strani vozišča na odsekih Mladinska ulica med Trubarjevo in Tyrševo ulico ter Maistrova ulica med Ulico heroja Staneta in Prešernovo ulico, v Cankarjevi ulici pa v delu med dvignjenim prehodom za pešce in semaforjem.

Ukinjena parkirna mesta bodo nadomestili s parkirnimi mesti K+R (»Kiss-and-Ride«), ki so namenjena za dostavo otrok v šolo. V prvih štirinajstih dneh bodo prostovoljci Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu manjšim otrokom pomagali varno prečkati cesto.

Da bi na teh obremenjenih odsekih zagotovili večjo prometno varnost pešcev, bodo dodatno osvetlili prehode za pešce v Mladinski ulici pred Pravno fakulteto, v križišču Mladinske in Tyrševe ulice, v križišču Maistrove ulice in Ulice heroja Staneta ter v križišču Maistrove in Kersnikove ulice.

Spremembe v mestnem avtobusnem prometu

Po Koroški cesti poteka osem avtobusnih linij. Zaradi zapore Koroške ceste bodo začasno spremenjene linije številka 3, 7, 12, 15, 17, 18, 19 in 151. 

Projekt prenove Glavnega trga in Koroške ceste je ocenjen na 4,95 milijona evrov, od tega bo 2,1 milijona evrov iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb. Prenova teče po arhitekturni rešitvi iz leta 2010, po kateri je predvideno enotno tlakovanje ceste in trga. Slednji dobi novo urbano opremo in vodni motiv s curki, cesta in pločnik na Koroški cesti pa bosta izravnana.

Na Koroški bo ostal dvosmerni promet, bodo pa na začetku in koncu ceste potopni valji, s katerimi bodo lahko cesto po potrebi zaprli za promet.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Dravski gusar (nepreverjen)

Hvala bogu, da se zapre ta lep del mesta za promet in se ga uredi tako kot more biti, ne pa da 50 let nihce ni nic spreminjal in nadgrajeval samo luci in te stebricke pogledas pa ti gre na jok ko na Slovaskem leta 1980.

Starejše novice