Foto: Almira Ćatović
V zaklonišču tovarne ACE Metalna so včeraj popoldne odprli otvoritev umetniške inštalacije projekta »Šest milijonov ladjic za šest milijonov žrtev«.

Društvo UP-ornik je z dobrodelno akcijo, katere namen je bil zbrati šest milijonov ladjic za šest milijonov žrtev genocida in današnjim žrtvam, opozoril na človeške ignorance najranljivejših v naši družbi.

»Projekt Šest milijonov ladjic za šest milijonov žrtev je poskrbel za to, da so vaše ladjice in ladjice vaših varovancev varno priplule v naš pristan in tako simbolično ponazorile življenja, ki so bila odvzeta,« je dejal Boris Krabonja, predsednik društva UP-ornik.

Foto: Almira Ćatović

Ob otvoritvi umetniške instalacije je med drugim dejal: »Velik dan zame in za vse tiste, ki so se pripravljeni upreti še kakšnemu tiranu, ki bi še kdaj zapiral ljudi za železna vrata vagonov ali električno bodečo žico.«

Foto: Almira Ćatović

Idejni koncept postavila študentka arhitekture

Iz zbranih ladjic je skupina študentov ustvarila umetniško inštalacijo, idejno zasnovo pa je postavila Ronja Osovnikar Šraj, študentka drugega letnika arhitekture na Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru.

Idejna zasnova je zajemala občutek utesnjenosti, neprijetnosti in groze, pri tem pa ji je pomagala prijateljica Rebeka Drumlič

Foto: Almira Ćatović

Društvo bo ob koncu inštalacije ladjice poslalo v reciklažo, zbrana sredstva pa so namenjena za plačilo najnujnejših položnic in nakup trgovinskih darilnih kartic za vse uporabnike.
 

Foto: Almira Ćatović
Foto: Almira Ćatović

Razstava na ogled do konca leta 2022

Umetniška postavitev je sprva bila mišljena v proizvodni hali, a je direktor Metalne Janez Točaj predlagal zaklonišče. Postavitev bo tako na ogled na Zagrebški cesti 20 do konca leta 2022. 

Foto: Almira Ćatović

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
mbot (nepreverjen)

Zakaj točno 6 miljonov?
Civilnih žrtev II. svetovne vojne je bilo okrog 30 miljonov.

Slivija (nepreverjen)

Umetniško inštalacijo ni delala študentska Ronja in njena “prijateljica”. Delali so jo prostovoljci, one so bile samo za slike zraven, ker nesposobne.

Peter007 (nepreverjen)

Se strinjam. Žalostno, da mediji ne podajo preverjenih informacij. Sam sem obiskal zaklonišče in to tile dve primadoni nista sami naredili. Brabo vsi ostali.

In reply to by Slivija (nepreverjen)

Kasper33 (nepreverjen)

Bravo, razstava je dosegla svoj namen. Imel sem občutek, da je vsaka ladjica upanje za duše, ki so svoja strta telesa pustile v taboriščih smrti. Čestitke avtorici za odličen kocept in vsem, ki so v projektu sodelovali.
Pripomba: bolje bi bilo potrebno postaviti smerokaze kje se bunker nahaja.

Starejše novice