FOTO: SKP PU Maribor
Kriminalisti so v sredo opravili hišno preiskavo, našli 1781 sadik konoplje in vzeli prostost trem srbskim državljanom.

Na Policijski upravi Maribor so danes predstavili izsledke kriminalistične preiskave, med katero so zasegli veliko količino prepovedane droge konoplje.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor so namreč v sredo, 8. novembra, na podlagi novembra, na podlagi pisne odredbe Okrožnega sodišča v Mariboru, na območju Policijske postaje Slovenska Bistrica opravili hišno preiskavo večjega gospodarskega poslopja. Tako so odvzeli prostost trem državljanom Srbije, starim 26, 27 in 61 let, ki so na 900 kvadratnih metrih, v posebej prirejenih prostorih za gojenje, neupravičeno gojili 1781 sadik konoplje.

Vodja mariborskih kriminalistov Robert Munda je tako obrazložil, da bi lahko osumljeni iz ene rastline konoplje pridelali vsaj 200 gramov kvalitetnih vršičkov prepovedane droge konoplje in bi lahko s takšnim nasadom, upoštevajoč, da je bilo pri hišni preiskavi zaseženih 1781 sadik, pridelali vsaj 356 kilogramov prepovedane droge konoplje.

Zaslužki bi bili bajni

S kontinuirano proizvodnjo bi lahko to ponovili trikrat do štirikrat letno. Tako bi ob morebitni neupravičeni prodaji 356 kilogramov prepovedane droge, ki bi bila pridelana na tak način (skunk) in bi bila prodana na črtnem trgu na »debelo«, zaslužili vsaj 1.780.000 evrov. Če bi takšno količino prodali na »drobno«, pa bi si lahko pridobili še bistveno večjo protipravno premoženjsko korist, saj na črnem trgu stane gram na ta način pridelane konoplje 10 evrov, s tem pa bi zaslužili 3.560.000 evrov.

Med zaseženo večjo količino prepovedane droge je bilo tudi 57 paketov hidroponično gojene rastline konoplje – skunka, teže 27 kilogramov, denar in večja količina ostalih pripomočkov za proizvodnjo (sijalke, dušilke, filtri …). S prodajo na »debelo« navedene količine bi osumljenci v Sloveniji pridobili najmanj 150.700 evrov, na »drobno« pa 301.400 evrov.

Grozi jim do 10 let zapora

Vsem trem osumljencem je bila odvzeta prostost zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog.

V petek, 10. novembra, so jih mariborski kriminalisti privedli  na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki je zoper njih odredil sodno pridržanje. Za navedeno kaznivo dejanje je predpisana kazen zapora od 1 do 10 let.

FOTO: SKP PU Maribor

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

lauraas (nepreverjen)

In spet bi bilo najboljše to vse skupaj legalizirat (skunk)?

Policija .... (nepreverjen)

Starejše novice