V oljarni v Središču ob Dravi se lahko pohvalijo z več kot stoletno tradicijo pridelave 100-odstotno naravnega bučnega olja, ki se uvršča v najvišji kakovostni razred in med slovenske zaščitene kmetijske pridelke oziroma živila z geografsko označbo.

V oljarni pravijo, da to dokazuje, da le kvaliteta, združena s tradicijo, omogoča pozicioniranje v širšem tržnem okolju. Osnova za kakovostno bučno olje so bučnice iz okoliških krajev, ki jih boža štajersko sonce. Te dni v Središču ob Dravi še posebej diši po bučnem olju, ki je pravcata dragocenost. 

Zakaj? Za izdelavo enega litra bučnega olja je potrebno kar 33 na soncu dozorelih buč oziroma od dveh do treh kilogramov bučnih semen.

Tradicija, ki rojeva kvaliteto

Tradicija pridelave bučnega olja v Središču ob Dravi sega že v začetek 20. stoletja. »Oljarna je nastala iz mlina, kjer so nekoč mleli žita, kasneje pa tudi sama bučna semena, saj so tukaj v tej panonski nižini ugodno vremenski pogoji ravno za pridelavo samih buč,« pojasnjuje Sonja Krabonja, direktorica Oljarne Središče ob Dravi.

Postopek pridelave se iz generacije v generacijo ni bistveno spreminjal. Sledijo navodilom, po katerih so nekoč delali njihove babice in dedki. »Na podstrešju imamo mlin, ki bučna semena zmelje, v mešalcu ta semena zgnetemo z dodatkom vode in soli in ko je masa dovolj dobro zagnetena, jo spustimo v pražilne ponve, kjer se praži približno 40 minut,« postopek razkriva Katja Čurin iz Oljarne Središče ob Dravi.

Temperatura praženja ne sme preseči 120 stopinj Celzija.

Na dan proizvedejo okoli 500 litrov bučnega olja, na leto okoli 90.000

Po besedah direktorice oljarne z okoli 44 zaposlenimi skušajo vsako leto na tržišču ponuditi nekaj novega: »Letos smo dali na trg nov izdelek - središko bučno olje iz belic, to je iz tistih starih buč, se pravi, res šli smo nazaj v tradicijo.«

Njihov paradni izdelek je štajersko-prekmursko bučno olje, ki ga večino prodajo na slovenskih trgovskih policah. A tudi zaradi zanimanja turistov, ki množično obiskujejo oljarno, je ponudba bučnih izdelkov bistveno širša. Ponujajo celo paleto olj, tudi hladno stiskano, pa belično bučno olje s ptujskim 'lükom', in seveda ostale bučnice, tudi slane, pražene ali sladke.

Zdrav prigrizek in omamno dišeče bučno olje dokazujeta, da gre za eno izmed oljarn, kjer z bučnimi semeni delajo še posebej skrbno.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice