Foto: Lions klub Konjice Vita.
Se še spomnite družine Dolar iz Stranic, za katere so v začetku leta zbirali denarna sredstva za obnovo njihove hiše? Družina je živela z zunanjim straniščem na »štrbunk« in brez kopalnice. Njihova hiša je sedaj končno prenovljena.

Konec prejšnjega leta se je Lions klub Konjice Vita lotil večje dobrodelne akcije, s katero so želeli pomagati družini Dolar iz Stranic in njenim članom omogočiti bolje in dostojnejše pogoje bivanja.

Tričlanska družina, oče in mati, oba invalida, in 15-letni sin z učnimi težavami, so živeli v izredno slabih bivalnih in življenjskih pogojih.

Njihova hiša, ki je bila zgrajena sredi 17. stoletja, ni imela kopalnice, prav tako ne stranišča. Stranišče so imeli leseno, na »štrbunk«, nahajalo pa se je 50 metrov od hiše. Že tako ubogo bivališče je nekaj let nazaj dodatno poškodoval še požar

Tudi sicer se družina preživlja s skromnimi prihodki iz naslova socialnih transferjev in tistim, kar pridelajo na skromni kmetiji. Oče prejema izjemno nizko invalidsko pokojnino, mama socialno pomoč in otroški dodatek. Slavko proda še kakšno »klaftro« drv, v hlevu imajo štiri pujse in teličko. Na njivi tudi nekaj pridelajo.

Glede na to, da bolezen in pomanjkanje izobrazbe obema staršema onemogočata zaposlitev, je bilo kakršno koli vlaganje v obnovo hiše oziroma dvig kakovosti bivanja s strani družine neizvedljivo.

Družinska hiša brez kopalnice in stranišča

Predstavniki Lions kluba Konjice Vita in Lions kluba Konjice, ki so si dejanske razmere ogledali na terenu, so bili enotnega mnenja, da so razmere, v katerih živi družina Dolar resnično nevzdržne in nedostojne

»Trije topli ljudje, Slavko, Cvetka in 15-letni Jože, živijo v kamniti hiši, ki jo najedata vlaga in plesen, brez kopalnice in stranišča. Stene, vrata in skromna oprema so ožgani od požara. Čeprav jim je toplo in niso lačni, pa denar za obnovo hiše, zaradi invalidnosti in bolezni očeta, ni nikoli na voljo,« je takrat z žalostjo poudarila Simona Vrečko, vodja projekta Pomoč za družino Dolar, ki je družino tudi obiskala.

Na podlagi navedenih dejstev so člani kluba sprejeli odločitev, da bodo v okviru aktivnosti Lions kluba Konjice Vita sprožili dobrodelno akcijo, s ciljem zbrati potrebna sredstva za obnovo stanovanjskega objekta. Člani kluba so ocenili, da bi za celotno prenovo potrebovali okoli 50.000 evrov, kar jim je tudi uspelo.

Organizatorji dobrodelne akcije so se obrnili tudi na Radio 1, ki so z njihovim projektom 28-urni maraton družini Dolar podarili 5000 evrov.

Družina že dobila ključe nove hiše

Ključe nove hiše so družini Dolar predali prejšnji četrtek, doma, ki se je zgradil z dobroto več tisoč ljudi. Spodnje fotografije so dokaz, kaj zmore človeška dobrota.

»Zgodba družine Dolar ni samo zgodba Lions klub Konjice Vita. Je zgodba vseh nas. Različnih ljudi, ki nas ne glede na naša prepričanja, izobrazbo, starost ali status združuje eno - pomoč sočloveku,« še poudarjajo v omenjenem klubu.

Foto: Lions klub Konjice Vita
Foto: Lions klub Konjice Vita
Foto: Lions klub Konjice Vita
Foto: Pomoč za družino Dolar
Foto: Pomoč za družino Dolar
Foto: Pomoč za družino Dolar
Foto: Pomoč za družino Dolar
Foto: Pomoč za družino Dolar
Foto: Pomoč za družino Dolar

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
rockandroll (nepreverjen)

Pohvalno, lepo, našim ljudem je treba pomagat, ne pa da eni v afriko pošiljajo denar ovim šteparjem dece.

Fnjjc (nepreverjen)

Raje pomagajo bosancem kot našim

In reply to by rockandroll (nepreverjen)

Franc s Piramide (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Lega gesta, boljše kot da futrajo cigane in migrante. Ampak vseeno stran vržen denar. Revež bo ostal revež.

HS CORPORATE … (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

HS CORPORATE FINANCIAL INVESTMENTS LIMITED, trenutno daje posojilo po 3% obrestni meri. Ponujamo različne finance, vključno z: osebnim posojilom, stanovanjskim posojilom, posojilom za konsolidacijo dolgov, avtomobilskimi posojili, kmetijskimi posojili, poslovnimi posojili in podjetniškimi posojili po 3% letni obrestni meri in je fiksna. Za več informacij nas kontaktirajte po e-pošti: [email protected] ali preko številke WhatsApp: +1 (765) -405-7552

Patafix (nepreverjen)

Brez besed vse pohvale.👍

Milanka1234 (nepreverjen)

Lepo, tako je treba. Uživajte v novem domu.

Starejše novice