Foto: Jure Banfi
V pričakovanju najlepšega opravila vinogradnikov so danes tradicionalno postavili klopotec pred Hišo Stare trte.

Brači iz Malečnika, ki že leta obirajo grozdje na Lentu, so danes pred Hišo stare trte postavili klopotec, ki napoveduje 30. festival stare trte. Letos bo festival potekal med 30. septembrom in 3. oktobrom, ko je predviden vrhunec dogajanja - slovesna trgatev starte trte. 

Malečniški brači klopotec postavijo vsako leto v zahvalo in čast stari trti, predstavlja pa tudi darilo gospodarju trte, mariborskemu županu in vsem Mariborčanom. Klopotec je lesena mehanska naprava na visokem lesenem drogu, ki z vrtenjem ustvarja ropot, ki naj bi odganjal ptice iz vinograda.

Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi

Po štajerskih vinogradih ga slovesno postavljajo od Jakobovega (25. julij) do Jernejevega (24. avgust), največ prireditev, povezanih s postavitvijo klopotca, pa je okoli Marijinega praznika - velikega šmarna (15. avgust). Pred Hišo stare trte bo stal vse do martinovega.

Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi

Žametovka oziroma modra kavčina je s potrjeno starostjo več kot 400 let vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta sveta, ki še vedno rodi žlahtne sadove.

Iz njenega grozdja izdelajo vino, ki ga ustekleničijo v stekleničke umetnika Oskarja Kogoja in ga uporabljajo za protokolarno darilo. Letno napolnijo največ sto stekleničk.

Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi

Foto: Jure Banfi

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Falko (nepreverjen)

Do kurcca

Starejše novice