V središču mesta Maribor je zaživela Hiša kmetij, kjer bo šest kmetij iz okolice mesta ponujalo svežo, doma pridelano hrano.

Nekaj kmetij iz najbližje okolice mesta Maribor se je odločilo svežo, doma pridelano in predelano sadje, zelenjavo, jagodičje, orehe, gobe in kostanje ponovno ponuditi v središču mesta Maribor. Na Partizanski cesti v Mariboru je tako zaživela Hiša kmetij. 

V skupnem prostoru bo lokalno hrano ponujalo šest kmetij, in sicer kmetija Skok, Horvat, Liponik, Šabeder, Pulko in Krevh.

»Začenjamo počasi,« je ob otvoritvi povedala Erna Skok. Prostor bo za začetek odprt namreč le dva dni na teden, in sicer v sredo in petek. Glede na povpraševanje in želje kupcev bodo delovni čas kasneje prilagajali. 

Sveže, zdravo, okusno in naravno iz prve roke

»Lokalno pridelana in predelana hrana ima velik pomen,« je izpostavila Erna Sok, posebno v teh časih, ko nas koronavirus ogroža in zapira med štiri stene. 

»Veselimo se vseh starih in novih kupcev ter obljubljamo, da bo hrana vedno ustrezne kvalitete, zdrava, sveža in pridelana na naših kmetijah, z našimi rokami,« še dodaja. 

Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič, je čestital kmetijam, ki so se odločile združiti moči. Dodaja, da se je potrebno združevati, imeti skupne naložbe.

Želi si, da bodo kmetje v Hiši kmetij veliko prodali, da bodo imeli stalne stranke in da se bodo te rade vračale. 

Še včeraj v sadovnjaku, danes na naših krožnikih

»Mi potrošniki imamo to srečo, da lahko to lokalno pridelano hrano kupimo naslednji dan, ko je bila na njivi,« pravi direktorica Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor Irena Leonida Kropf: »To pomeni, da je še včeraj paradižnik zorel v sadovnjaku, danes pa je že na krožniku pri nas doma.«  

Izpostavila je nekaj prednosti lokalno pridelane hrane. Ta ima veliko hranilno in biološko vrednost, ima manjši ogljični odtis in manj embalaže. 

»Danes s ponosom stojim ob tem prostoru,« je povedala in dodala, da to ni le prostor, kjer bomo lahko kupovali izdelke lokalnih pridelovalcev. »Je odlična zgodba, ki nam kaže, kako dobro se je povezovati in kaj lahko dosežemo skupaj, če imamo skupni cilj,« dodaja. 

Vodja Javne službe kmetijskega svetovanja Simona Hauptman je izpostavila, da je dandanes zelo velik pritisk v trgovinah po uvoženi, poceni hrani.

»Zavedati se moramo, da vsak nakup pri pridelovalcih, ki obdelujejo naše kmetijske površine prispeva k tem, da je naša slovenska zemlja obdelana, prispeva k temu, da imajo ti ljudje, ki delajo od jutra do večera, svoja delovna mesta, da preživljajo svoje družine,« je dodala. 

Želja po domači, lokalni hrani je med prebivalci Slovenije vse večja. V Hiši kmetij upajo, da jim bodo z njihovo ponudbo stopili korak nasproti pri iskanju kvalitetne, lokalne hrane. 

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kornelij Žmavc (nepreverjen)

končno

DESNIČAR (nepreverjen)

TO v Soboti nemre biti ......nega kmetov ka bi se združili .....vsak vlečej na svoj kraj.....

pohorskisvizec

Super, samo, da ni 3x dražje , kot v Hoferju ali Lidlu!

Haja (nepreverjen)

Seveda je! Tudi na tržnici je. Ko bo pa zmanjkalo doma na njivi bodo pa šli kupit v Lidla in Hofera in bodo tu prodajali. 🤣 🤣 Eni pa mislijo, da kupujejo bio in Eco. Samo, če kupiš direktno doma pri kmetu, ki ima certifikat je velika možnost, da je zraslo na njegovi njivi, pa še tam ni brez "dodatkov", ker ti pridejo iz zraka. Je včasih boljše, da je živilo iz rastlinjaka.

In reply to by pohorskisvizec

Jožef D. (nepreverjen)

Trapa

In reply to by Haja (nepreverjen)

Starejše novice