Snaga je na mestni četrti Center pred dobrim tednom prvič javno predstavila idejno rešitev za streho na osrednji mariborski tržnici na Vodnikovem trgu.

Zraven arhitekta Primoža Hočevarja, ki je zastopal Atelje Hočevar, ki je pripravil idejno rešitev in v ponedeljek z vsemi potrebnimi soglasji na Upravni enoti Maribor oddal tudi vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja, so bili na predstavitvi prisotni prodajalci na tržnici, člani upravnega odbora mestne četrti Center, predstavnica Mestne občine Maribor in predstavniki koncesionarja Snage. 

Kako bo zasnovana streha?

Streha je zasnovana na jekleni fiksni konstrukciji, za kritino pa je predvideno membransko platno z življenjsko dobo do 20 let. Platno je pohodno, nosilno v primeru snega in dežja, kar pomeni, da se bodo s postavitvijo te strehe na osrednji tržnici poslovili od mobilnih elementov, ki bi zahtevali prilagoditev vremenskim pogojem. Platno, po katerem je možno hoditi, je ključno tudi za redno vzdrževanje, kar je bil eden ključnih pogojev. Površina, ki jo bo pokrila streha na osrednji tržnici, je podobna površini, ki jo danes prekrivajo dežniki.

Trikotna krila, ki se prekrivajo, omogočajo zračnost prostora pod samim platnom, kar pomeni, da se izognejo nabiranju kondenzacijskih vod na notranji strani strehe. Odvodnjavanje je rešeno prav s krili trikotnikov, ki so zasnova tako, da zbirajo vodo, ki se nato izliva v nove kanalete, ki jih bodo s pomočjo rešetk zavarovali pred prepogostimi zamašitvami. Kanalete se bodo izlivale v obstoječo kanalizacijo. Izračuni za odtekanje vode so bili narejeni z upoštevanjem ustreznih krajevnih vremenskih značilnosti. Na samem platoju je skladno s projektom predvidena tudi razsvetljava in elektrika, ki bo omogočala uporabo davčnih blagajn s priklopom na elektriko, kar pomeni, da se bodo prodajalci poslovili od lastnih napajalnih sistemov.

Sodelujoči na predstavitvi so bili ob številnih vprašanjih z rešitvijo in pojasnili zadovoljni. Tudi prodajalci, ki jih je skrbelo predvsem odvodnjavanje. Dogovorili so se, da bodo pozimi, ko je zaradi mraza potrebno zagotoviti manj zračnosti, na robove trikotnikov namestili dodaten pas, ki bo povsem zapiral površino. V primeru, da bi ta pas nameščali že v osnovni rešitvi, bi bile razmere pod platnom spomladi, poleti in jeseni zaradi zadušljivosti praktično nevzdržne.

Vrednost investicije 250.000 evrov

Ocenjena vrednost postavitve celotne strehe in najnujnejše sanacije odvodnjavanja znaša 250.000 evrov. Kakšna bo končna vrednost investicije, bo odgovoril javni razpis in ponudbe, ki bodo prispele nanj. Tudi sredstva za gradnjo so zagotovljena. Dolgoročna, 10-letna koncesija, ki je bila lani podeljena Snagi, omogoča Mestni občini Maribor različne pristope k financiranju investicije, ki jih Snaga in Mestna občina Maribor medsebojno že usklajujeta, prav tako so bile v predlogu rebalansa proračuna za leto 2018 dodana sredstva na postavko tržnic, torej je denar za investicijo zagotovljen.

Gradnja že letos

Po izdaji gradbenega dovoljenja lahko MO Maribor objavi javni razpis, s katerim poišče najugodnejšega ponudnika za gradnjo. Ali bodo v času gradnje osrednjo tržnico selili na nadomestno lokacijo, bo pokazala ponudba najugodnejšega ponudnika, zato je v tem trenutku o tem še prezgodaj govoriti. Z gotovostjo pa trdijo, da se lahko gradnja prične že letos, v kolikor bo postopek javnega naročila potekal brez nepredvidenih zapletov.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
goostt (nepreverjen)

Isto sranje novo pakovanje !
Nekaj podobnega so zasrali tudi v Murski Soboti.

Koba (nepreverjen)

Odgovornega pod evtanazijo......

Korenina53 (nepreverjen)

Osel gre enkrat na led, prodajalci in obiskovalci tržnice, ter MOM, pa očitno večkrat. Ni mi jasno zakaj arhitekti tako forsirajo platneno streho, ne glede na trpežnost materiala. Vseokrog tržnice so trdne stare in novejše zgradbe, z značilno kritino, le pri tržnici bi radi eksperimentirali ali pa "zaslužili". Takšno platno ni poceni, sigurno ga "nekdo" uvaža in že smo pri razmišljanju o korupciji. Skrpucalo "dežniki" ni bilo poceni, sedaj pa gremo "novim ciljem" nasproti.

Ami Miniti (nepreverjen)

Iz dežja pod kap.

Starejše novice