Februarja se v Ptujskih pekarnah vseh 24 ur na dan trudijo, da pust ni le veselih, temveč tudi mastnih ust. Vas zanima, kako so nastali krofi, ki vam tako zelo teknejo?

V PPS Pekarnah Ptuj se proizvodnja krofov začne zelo povečevati že od svečnice naprej, vrhunec pa doseže v času Kurentovanja. Proizvodnja tako zdaj teče 24 ur na dan, delavci samo v proizvodnji krofov delajo v dveh izmenah po 12 ur.

Tehnologinja v Ptujskih pekarnah Sabina Pišek je razkrila, da so v pustnem času povpraševanju po krofih kos le z dodatno pomočjo: »Večinoma najamemo še nekaj študentov. To so predvsem tisti dijaki in študentje živilske šole, ki so pri nas opravljali prakso. Zelo radi pridejo, sploh v času počitnic. Včasih pa prosimo tudi šolo, da dobijo prosto in lahko delajo pri nas.«

Tehnologinja v PPS Ptujskih pekarnah Sabina Pišek

Potrebujete recept za pol milijona krofov?

Lani so v Ptujskih pekarnah samo v pustnem času prvič v zgodovini ocvrli več kot pol milijona krofov, letos pa bodo to magično številko najbrž še presegli.

Na dan lahko proizvedejo okoli 60.000 krofov, izven petega letnega časa se ta številka zniža na okoli 6.000.

V času lanskega pusta so v Ptujskih pekarnah za krofe porabili okoli 90.000 jajc, več kot 20 ton pšenične moke, 10 ton sladkorja in 10 ton marelične marmelade.

Pri recepturi ni bilo česa popravljati

Tehnologinja Ptujskih pekarn Sabina Pišek je povedala, da receptura za ptujske krofe že več desetletij ostaja nespremenjena: »Recept za krofe je že od vsega začetka enak in smo ga tudi zaščitili. Ptujski krofi torej ostajajo nespremenjeni, seveda pa zdaj pripravljamo tudi številne različice, na primer krofe s čokoladno kremo ali z borovničevo marmelado. Delamo tudi malo večjo inačico ptujskih krofov.«

A v pustnem času kupci še vedno prisegajo predvsem na standardne ptujske pustne krofe, ki tehtajo okoli 80 gramov in so polnjeni z marelično marmelado.

»Naš krof je najboljši krof,« je v smehu zagotovila tehnologinja. Dodala je, da sicer z veseljem poskusi druge krofe, a se potem vedno vrne nazaj k ptujskim ...

Brez skrbne pekove roke vendarle ne gre

V Ptujskih pekarnah slastni krofi nastajajo pretežno strojno, le s sladkorjem jih mora posipati in v kartonaste škatle lično zložiti človeška roka.

Testo za krofe zamesijo v posebnih mešalnih posodah, nato pa gre to na oblikovanje oziroma na 'kroglanje'. Krofi nato kakšno uro vzhajajo v posebni komori, v kateri sta tako vlažnost kot temperatura zraka ravno pravšnji. Kdaj natanko so krofi primerni za cvrtje, oceni ostro oko peka.

Kaj je krof brez prstana?

Krofe nato ocvrejo v veliki fritezi s sončničnim oljem. V eni uri lahko zlatorumeno barvo dobi tudi do 1.600 krofov.

»V veliko fritezo gre okoli 400 litrov olja. Temperatura olja ne sme preseči 170 stopinj Celzija, za to poskrbijo termostati. Pomembno je tudi, da se olje redno menjuje - sploh v pustnem času, ko je friteza v uporabi skorajda neprestano. Krof je treba v olju večkrat obrniti,« je nasvete kot iz rokava stresla Sabina Pišek.

Rumene prstane ptujski krofi dobijo tako, da vzhajane krofe dajo v hladilnik, da se na njih naredi skorja in ne vzhajajo več. Zgodi se tudi, da se kak krof v fritezi ne obrne tako, kot bi se moral, a takšen neposlušnež do kupcev ne pride.

V pravkar ocvrte krofe igle strojno vbrizgajo marmelado, peki pa krofe posipajo s sladkorjem in jih zložijo v škatle. Dober tek!

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice