Jutri se odpirajo terase gostinskih lokalov, številni gostinci so te dni urejali še zadnje detajle pred ponovnim odprtjem.

Po higienskih priporočilih, ki jih je za gostince pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje, se bodo morali izvajalci gostinskih storitev, tudi stranke, držati že veljavnih ukrepov, kot so upoštevanje higiene kašlja, nedotikanje obraza, zlasti ust, nosu in oči, med drugim pa bodo morale stranke pod budnim očesom gostincev, ves čas zagotavljati razdaljo med osebami najmanj 1,5 metra, kar pa ne velja za osebe iz istega gospodinjstva, ki sedijo za isto mizo.

Mize morajo biti razporejene tako, da bo med strankami najmanj 1,5 metra razdalje, pri čemer bo tudi nadalje omejeno število miz, kar lahko gostinci zagotovijo s postavitvijo fizičnih pregrad med mizami.

Zaposleni si bodo morali roke umivati ali razkuževati pred in po stiku s stranko in po vsakem stiku z denarjem, nositi bodo morali obrazne maske, ki jih bodo morali zamenjati vsake dve do tri ure.

Na terasi ali letnem vrtu bodo morali gostinci namestiti več podajalnikov za razkužila, če pa obstaja možnost, lahko izvajalci razmislijo o sistemu ločenega vhoda in izhoda na teraso oziroma letni vrt.

Obisk stranišča

Ker sanitarije predstavljajo zelo pomembno točko glede možnega prenosa okužbe, bodo morali zaposleni posebno pozornost nameniti uporabi toaletnih prostorov, njihovemu čiščenju in razkuževanju.

Stranke bodo morale sanitarije uporabljati posamično, pri čemer morajo pri prehodu od mize do sanitarij upoštevati varno medsebojno razdaljo. Stranki morajo biti na razpolago tekoča voda, milo in papirnate brisače za enkratno uporabo. Sušilnik za roke mora biti izključen.

Na drugi strani morajo zaposleni skrbeti za neprestano zračenje stranišč, poleg tega pa za njihovo čiščenje in razkuževanje vsako uro.

Ukrepi za stranke

Stranke si bodo morale ob vsakem obisku razkužiti roke in dosledno upoštevati navodila osebja glede zagotavljanja zadostne medosebne razdalje, odlaganja torb in garderobe, načina naročanja hrane in pijače, uporabe jedilnega pribora in jedilne posode, uporabe sanitarij, plačevanja storitev ter zbiranja odpadkov.

Poleg tega mora vsaka stranka upoštevati, da je pri gibanju in zadrževanju na zaprtem javnem kraju ob upoštevanju ohranjanja zadostne medosebne razdalje do drugih oseb v času epidemije obvezna uporaba obrazne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela, ki prekrijejo nos in usta.

Zato je tudi pri uporabi sanitarij obvezna uporaba obrazne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela, ki si jo stranke na odprtih terasah in letnih vrtovih varno snamejo.

Na terasi restavracije Nana že stojijo mize in stoli ...
Gostinci na Lentu se že pripravljajo na odprtje lokalov ...
Gostilna Kavenija je za svoje goste že pripravila klopi ...
V Kaveniji terasa še sameva ...

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Haja (nepreverjen)

Kaj pa kozarci, skodelice za kavo in pribor? Kako bodo to razkuževali? Virus se baje uniči komaj pri 90 stopinj celzija. Eni pa samo malo na roke operejo, da še šminka na robu ostane. Tudi v pomivalnem stroju se to na hitro opere.

Marjan57 (nepreverjen)

To ne drži, že 60 stopinj je dovolj (pri pranju perila). Ne gre pa samo za temperaturo, virus uniči milo/detergent. V kolikor to pridno uporabljajo, ne bo težav. Šminka pa nima nobene veze z virusom.

In reply to by Haja (nepreverjen)

Haja (nepreverjen)

Ne, nima z virusom, ima pa z slabim pranjem.

Starejše novice