Med številnimi, ki so včeraj opazovali popolni Lunin mrk, je bila tudi naša ekipa.

Luna je prešla skozi središče umbre, zemljine sence. Do pojava pride, ko se Sonce, Zemlja in Luna poravnajo, kar pomeni, da dogodek spominja na popolni Sončni mrk, le da je tokrat Zemlja zakrila Sonce, zato je bila celotna Luna zasenčena v umbri.

To pomeni, da je bila Zemlja natančno med Soncem in Luno, s čimer je Luna bila povsem v Zemljini senci. Dogodek je bil napovedih astronomov najdaljši popolni Lunin mrk v tem stoletju, zanimiv pa je bil tudi zaradi posebnih barv in postavitve ostalih nebesnih teles.

Najdaljši v tem stoletju

Luna je začela prehajati v Zemljino polsenco nekaj minut po 19. uri ter okoli 20.30 v Zemljino senco. Popolni Lunin mrk se je začel malo pred 21.30, končal pa ob 23.13 oziroma 0.19, ko se je vsa Luna ponovno znašla v Zemljini polsenci.

Popolni mrk je trajal eno uro, 43 minut in 34 sekund, s čimer bo najdaljši v tem stoletju. Luna je namreč potovala skoraj skozi središče Zemljine sence, hkrati je bila na svoji eliptični poti okoli Zemlje tega dne zjutraj na točki, v kateri se najbolj oddalji od Zemlje. 

Za popolni Lunin mrk je značilna opečnata ali bakreno rjava do rdečkasta barva Lune. Od planetov so v večernem času bili vidni Venera, Jupiter in Saturn.

FOTO: Jan Vitez

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice