Inštitut za robotiko je na mariborski fakulteti za elektrotehniko, informatiko in računalništvo že tradicionalno organiziral Mariborski robotski izziv 2019.

V Mariboru je potekalo državno študentsko, dijaško in osnovnošolsko tekmovanje v konstrukciji in vožnji z mobilnimi roboti RoboT in ROBObum.  Tekmovanja se je udeležilo približno 350 mladih iz celotne Slovenije ter iz sosednje Hrvaške in Slovaške. Spremljalo jih je okrog 70 mentorjev. Udeleženci so si nastop na Mariborskem robotskem izzivu pridobili na predhodnih regijskih tekmovanjih. 

Poglavitni namen tekmovanj popularizacija robotike, mehatronike, avtomatike in na splošno tehnike ter spodbujanje inovativnosti in tekmovalnosti med mladimi vseh starosti. 

Izvedena so bila finalna državna tekmovanja za študente in dijake RoboT 2019  ter tekmovanji za učence osnovnih šol ROBObum 2019 in dijake srednjih šol ROBOcupJunior.

Tekmovanje RoboT 2019 je slovensko robotsko tekmovanje v hitrostni preizkušnji lastno konstruiranih mini mobilnih robotov po velikem labirintu. Letos je bilo izvedeno že 20. leto zapored, sodelovalo pa je 25 ekip iz srednjih tehniških šol in gimnazij ter študent FERI UM.

Že šestnajstič so organizirali tudi državno tekmovanje učencev osnovnih šol ROBObum 2019, ki ga sestavljata sklopa tekmovanj ROBOsled in RoboCupJunior. RoboCupJunior vključuje 5 disciplin in sicer Reševanje Črta, Reševanje Labirint, Reševanje Simulacija, Nogomet in Nastop.

V disciplini ROBOsled, kjer robot sledi črni črti je sodelovalo kar 54 ekip iz 28 osnovnih šol. Največ  je prijav v disciplinah RoboCupJunior Reševanje Črta , kjer je tekmovalo 21 ekip iz osnovnih šol in 30 ekip iz srednjih šol, med njimi so bile tudi številne ekipe iz sosednje Hrvaške. V disciplini RoboCupJunior Nastop je sodelovalo 6 ekip, od tega 4 ekipe iz osnovnih šol. Med najbolj atraktivnimi je disciplina RoboCupJunior Nogomet, kjer so sodelovale 4 ekipe. Letos se je šele četrtič izvedlo tudi  tekmovanje RoboCupJunior Reševanje Simulacija (CoSpace), kjer je sodelovalo kar 8 ekip, od tega 4 ekipe iz osnovnih šol.

Sočasno z robotskimi tekmovanji so potekale predstavitve robotov, zgledov njihove uporabe ter učnih materialov in opreme za pouk tehnike, računalništva in naravoslovnih predmetov. Organizatorji želijo popularizirati študij tehnike, saj so prepričani, da so robotika, mehatronika, elektrotehnika, avtomatika in tehniška informatika vede, ki določajo naš prihodnji razvoj.
 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice