V 250-kilogramski bombi je med 120 in 125 kilogramov razstreliva. Med detonacijo se bodo tudi strokovnjaki umaknili na varno.

250-kilogramska bomba, ki so jo minuli torek odkrili pri gradu Vurberk, je zavezniška bomba, ki so jo med drugo svetovno vojno odvrgle afriške enote SAF z lovskimi letali med napadom na Vurberk. Sproženih naj bi bilo kar 34 raket. Ameriško poročilo govori, da sta dve večji bombi zgrešili cilj, ena je eksplodirala, druga - gre za najdeno bombo - ni, čeprav je del vžigalnika odtrgalo že takrat. Uničenje te neeksplodirane letalske bombe bo ena najbolj zahtevnih intervencij v zgodovini Slovenije.

Igor Boh, predstavnik uprave za zaščito in reševanje, pojasnjuje, da bodo bombo s posebnim sistemom žičnice bombo premaknili od stanovanjske hiše najditelja do mesta deaktivacije. Žičnica bo upravljana daljinsko, prav tako bodo na daljavo spremljali dogajanje.

Po besedah Bojana Kopača, operativnega vodje intervencije, bodo okoli bombe namestili vse za detonacijo, nato bodo z vlečnico bombo premaknili do zaščitne jame, ki je globoka 3,5 metra. Poleg jame pa so zgradili še nasip, ki je visok štiri metre.

»Odrezali bomo glavno eksplozivno polnitev in vžigalni sistem,« uničenje bombe opisuje Kopač. Ob tem pa, kot smo poročali, obstajata torej dve možnosti - manjša eksplozija vžigalnega mehanizma ali eksplozija celotne bombe. 

Kaj gre lahko narobe?

Ob uresničitvi druge možnosti bodo kovinski deli in kamenje odleteli po zraku, lahko polomijo tudi strešnike, razpok na stavbah pa ne pričakujejo. Gre seveda za škodo ob predpostavki, da je bomba ob eksploziji že v jami in za nasipom.

Če do eksplozije pride med samim premikom, bo škoda bistveno večja, če pa pride do eksplozije pred premikom, lahko bomba terja tudi smrtne žrtve.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice