Dan pred uradnim začetkom zimske sezone je v AMZS-jevem Centru varne vožnje na Vranskem potekal dogodek Zaplužimo v novo sezono, na katerem so se v prvem tovrstnem spretnostnem preizkusu pomerili vozniki snežnih plugov.

Na spretnostnem preizkusu v pluženju s snežnimi plugi se je pomerilo šest ekip voznikov, ki so se preizkusili v šestih različnih disciplinah. Izkazalo se je, da je imela strokovna komisija AMZS težko nalogo pri podeljevanju ocen, saj so bili vsi vozniki snežnih plugov odlično pripravljeni in spretni pri premagovanju ovir na poligonu.

Najbolje so se izkazali vozniki družbe DARS. Kristalni pokal pa je prešel v roke Boštjanu Verešu, vozniku strojniku iz avtocestne baze Murska Sobota.

Sočasno je potekala okrogla miza, na kateri so strokovnjaki z Direkcije RS za infrastrukturo (DRSI), Družbe RS za avtoceste (DARS d.d.), Policije, AMZS, Občine Kamnik, Pomgrada d.d. in Agencije RS za okolje ugotavljali, ali klimatske spremembe spreminjajo tudi zimsko službo. Ob začetku zimske sezone so predstavniki pristojnih služb tudi predstavili novosti in sporočili, da so na novo sezono dobro pripravljeni.

Velika odgovornost na voznikih samih

Pristojni so pozvali voznike, naj se v času zimskih razmer in še posebej napovedanega sneženja na pot odpravijo samo s predpisano zimsko opremo, upoštevajo prometno signalizacijo, ostanejo strpni in vožnjo prilagodijo razmeram na avtocesti. Da pa bi zmanjšali neljube dogodke, ki so povezani s tovornimi vozili, so predstavili tudi nekaj novosti.

Testni portal za čiščenje snega

Med novostmi zimske službe na avtocestah in hitrih cestah bo izločanje tovornih vozil v primeru zahtevnejših zimskih razmer, saj bosta Policija in cestninski nadzor družbe DARS nadzor z avtocestnih počivališč prenesla na traso avtocest.

Letos so postavili tudi testni portal za čiščenje snega in ledu s streh tovornih vozil in priklopnikov na počivališču Murska Sobota - sever, to je iz smeri Madžarske proti Mariboru, kjer je tudi eden najmočnejših tokov tranzitnega tovornega prometa. Če bodo vremenske razmere to dovoljevale (če bo sneg in nizke temperature), bodo lahko ugotovili, kako bo ta novost na naših avtocestah delovala. Če bo odziv voznikov tovornih vozil primeren (na območju testnega portala bo vgrajen tudi števec za beleženje števila uporabnikov), potem bodo prihodnjo pomlad pripravili predlog postavitve takšnih portalov še na nekaterih drugih možnih lokacijah na naši avtocestni mreži.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice