Ste že posedeli na njih?

Društvo Zgodba o klopeh in ljudeh v Mariboru postavlja unikatne klopi, ki jih oblikujejo kiparji, slikarji, arhitekti ali industrijski oblikovalci. Namen projekta je, poleg oživljanja nekoliko pozabljenih delov javnega prostora, predvsem povezovanje avtorjev unikat unikatnih in presežno oblikovanih klopi, ki želijo Mariborčanom podariti lastno ustvarjanje.

»Projekt prebuja medčloveško z namenom, da stopimo iz tistega, kar omejuje, vnesemo mestu izgubljeno energijo, dodamo k njegovi podobi in začnemo znova pripovedovati zgodbe o medsebojni povezanosti.«

Idejna vodja projekta je Liljana Jarh, organizacijsko ekipo pa sestavljajo Dika Vranc, Zora A. Jurič, Lea Zinauer, Jože Kos Grabnar, Zlatko Fišer in Matjaž Ješovnik. 

Klopi so začeli postavljati leta 2015, zadnja, junijska klop pa je bila že kar petnajsta. Ste si ogledali vse? To so klopi s svojimi edinstvenimi zgodbami ...

1. Izmenjava knjig - Živa veriga

Prva klop »Izmenjava knjig - Živa veriga« je delo Nejca Brezovška in nahaja se pred Univerzitetno knjižnico Maribor.

Klop tako predstavlja odprto knjigo, služi kot prostor druženja pred čitalnico Univerzitetne knjižnice Maribor in je hkrati tudi menjalnica knjig. 

2. Klop igre smeha in povezovanja

Druga postavljena klop, »Klop igre smeha in povezovanja«, je delo arhitektke Lane Topolovec in se nahaja pred Osnovno šolo Prežihovega Voranca.

Klop je umeščena je v šolsko okolje, razgibane oblike ponazarjajo dinamičnost, radoživost. Različne ravni oziroma višine prikazujejo rast znanja in izkušenj, ki jih otroci pridobivajo med šolanjem. 

FOTO: Janez Leskovar

3. Klop za zmenke

»Klop za zmenke« je delo kiparja Roberta Juraka iz Prlekije in je postavljena na Gosposvetski ulici pred študentskimi domovi.

Klop je oblikovana kot oblak, na katerem sedimo, naslonjalo pa prikazuje prepletenost in povezanost misli, idej, čustev, zaljubljenih parov. 

FOTO: Janez Leskovar

4. Ženska klop

Četrta klop, poimenovana »Ženska klop«, je delo akademske kiparke Metke Kavčič in je postavljena pred Sodnim stolpom

Ta je tematsko povezana z inkvizicijskimi časi in čarovniškimi procesi. Kovinska čipka na klopi je spomin na žensko, ki je v njih žalostno izginila.

FOTO: Janez Leskovar

5. Odtisi časa

Peta po vrsti »Odtisi časa« je delo Marike Vicari, akademske slikarke, Jerneja Forbicija, akademskega slikarja in Vladimirja Forbicija, najdete jo pred Vodnim stolpom.

Skupaj z vodnim stolpom klop pripoveduje zgodbo o Dravi, splavarjenju, trajni povezanosti mesta in njegovih prebivalec z reko. 

FOTO: Janez Leskovar

6. Midva

Šesta klop, ki na mimoidoče čaka na Slomškovem trgu, nosi naslov »Midva« in je delo akademskega kiparja Marjana Dreva.

Midva sta dve klopi, ki tvorita celoto, klop z mehkim zavojem daje kontrast drugi z oglatim zavojem. Sta par, simbolizirata različnost v enem in sporočata, da je par več kot le dvojica.

7. Kaluma

»Kaluma« stoji pred Andragoškim zavodom Maribor in je avtorsko delo akademskega slikarja Tomaža Plavca s Ptuja.

Ime Kal-uma skriva pomen kaljenje uma, kar počno na ljudski univerzi. Je kalitev umetnosti ali umetnika, hkrati pa črke ALUM skrivajo tudi material - torej aluminij, ki Plavec pogosto uporablja.

8. K'resnica svobode

»K'resnica svobode« je osma umetniška klop, postavljena pred Večerom, njen avtor pa je Vojko Pogačar, akademski slikar in izredni profesor na Univerzi v Mariboru.

9. Sklop

Avtor devete unikatne klopi je arhitekt, urbanist, esejist in kulturni delavec ter predavatelj Janko Rožič, ogledate pa si jo lahko na Židovskem trgu.

Idejna zamisel nosi sporočilnost povezovanja na vseh ravneh, med galerijami na Židovskem trgu, med naravo in kulturo, simbolno povezuje mesto z reko in hribi (dodana sta dva naravna kamna, s Pohorja in Kozjaka), človeka in svet … Klop »Sklop« pomensko povezuje mesto in reko, posvetno in duhovno, Pohorje in Kozjak, nekoč in danes. Objema drevo, služi kot oder in spominja na splav. 

Foto: Gerhard Angleitner

10. Stati in Obstati

Deseto klop je oblikoval in izrisal Uroš Rošker ter jo poimenoval »Stati in Obstati«. Ta stoji pred Evangeličansko cerkvijo na Trubarjevi ulici.

11. Ave, triumphator

Klop »Ave triumphator« je delo Mihe Kuharja. Ta predstavlja najljubšo klop Leona Štuklja v mestnem parku in je z njegovimi krogi odlita v večni bron. Je hkrati spomenik, klop in telovadno orodje. 

12. Klop

Umetniške skulptura »Klop« je delo akademskega kiparja Primoža Puglja in stoji na dvorišču Lutkovnega gledališča Maribor.

Je umetniška kovinska skulptura z osnovno obliko krožno razpostavljenih treh mask, kar se navezuje na »duh prostora« na dvorišču Lutkovnega gledališča Maribor. Izdelana je iz 30.000 majhnih železnih delcev in okroglega sedala. 

13. Klop generacij

Klop stoji pred pred Srednjo šolo za oblikovanje Maribor, stvaritev in otvoritev pa je po besedah Jarhove povezana s 70. obletnico šole, ki jo je srednja šola praznovala v tem letu. Avtorji so mladi arhitekti Sašo ŽolekGoran Piršić in Davor Fistrić, ki so diplomirali na Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Maribor.

Trinajsto unikatno klop v projektu Zgodba o klopeh in ljudeh so poimenovali 'Klop generacij', saj je na tem prostoru ustvarjal že njihov profesor docent Janko J. Zadravec, svojo idejno zasnovo in delo pa so 'vpletli' v tisto, kar je nastalo nekoč in ga podarili mladim, dijakom, kot tudi vsem, ki se v javnem prostoru srečujejo.

14. Spomin

Klop Spomin so oblikovale študentke magistrskega programa Arhitektura mariborske Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru Maja Žalik, Tjaša Pauko, Lucija Cvejan in Sara Milič pod mentorstvom Nandeta Korpnika.

Umetniška klop se odziva na stavbo in njeno zgodbo. Njena forma ni naključje. Ponazarja težko zgodovinsko vsebino in žalostno propadanje stavbe ter obenem začetek njenega preporoda.

»Speči velikan« se prebuja z novimi vsebinami in boljšimi zgodbami. Klop je oblikovno zasnovana iz dveh delov. Podstavek, izdelan iz ponovno uporabljenih kovinskih cevi različnih dimenzij, simbolizira težo zgodbe stavbe in njeno preteklost, svetla sedežna površina iz gladkega betona pa ponazarja njeno prihodnost in nov začetek oživljanja stavbe ter območja.

15. Trenutek

Umetniška klop »Trenutek«, ki je avtorsko delo akademske kiparke Vlaste Čobal Sedmak, stoji na nabrežju reke Drave.

Klop s humanitarno sporočilnostjo, ki je posvečena Slovenskemu društvu Hospic, je z donacijo podprlo nakupovalno središče Europark.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
... in: (nepreverjen)

16. Klop za brezdomce
17. Klop za lenuhe
18. Klop za pijance
19. Klop za politike

TilenA (nepreverjen)

Zelo lep projekt! Naj jih mesto dobi še veliko novih!

Starejše novice