Razkošne vile v Mariboru skrivajo bogato zgodovino in zanimive zgodbe. Za nekatere izmed dobro skrbijo njihovi lastniki in so prenovljene, medtem ko druge samevajo in so prepuščene propadanju.

V Mariboru imamo mnogo vil, ki so nastale v različnih umetnostnih obdobjih zgodovine. Zgraditi so si jih dali predvsem premožneži, ki so se v 19. stoletju preselili v Maribor. Večina teh vil se nahaja v tako imenovani četrti vil, ki je nastala po letu 1871 v okolici Mestnega parka in Ljudskega vrta.

Nekatere izmed meščanskih vil, ki so spomin na čas začetka industrializacije mesta, danes žal samevajo in čakajo boljše čase. Da bi jih rešili pred propadom, so tri mariborske vile trenutno na prodaj. Bi jih kupili?

Vila Transilvanija - vila z najbolj nenavadnim imenom v Mariboru se prodaja za 799.000 evrov 

Vila Transilvanija je edinstven objekt, ki izmed vseh mariborskih vil nosi najbolj nenavadno ime. Nahaja se na Mladinski ulici. Vilo Transilvanijo je leta 1910 postavil arhitekt Fritz Friedriger zase in za svojo družino. Poimenoval jo je po pokrajini, kjer se je rodil. 

Arhitekt Friedriger je v svojem času v Mariboru zasnoval okoli 75 hiš. Družina je v vili živela do leta 1920, ko so se zaradi protinemškega razpoloženja v povojnem Mariboru preselili v Gradec. Po tem jo je kupil mariborski trgovec Josip Škerlec. 

Hiša obsega klet, pritličje, nadstropje ter prostorno podstrešje. Samo pročelje stavbe krasi čudovito kiparsko okrasje, med drugim tudi sončna ura, okrašena z reliefom. Okrasje na fasadi prikazuje alegorijo umetnostnih dejavnosti, kot so slikarstvo, kiparstvo, gradbeništvo in arhitektura. S tem nakazuje na dejavnost s katero se ukvarja lastnik, torej Friedriger.

Stavba je trenutno zapuščena in počasi propada, saj že dolgo časa neuspešno išče nove lastnike. Na Bolhi se stavba prodaja za 799.000 evrov. 

Za 870.000 evrov naprodaj luksuzna vila pod Kalvarijo

V stavbi, ki se nahaja na stičišču Kajuhove in Kamniške ulice, so trenutno poslovni prostori. Vila je bila zgrajena leta 1901 in je v notranjosti v celoti obnovljena. Na zemljišču ob vili je lepo urejena trata z vrtnim paviljonom, bazenom in okrasnim rastlinjem. 

Vila izstopa zaradi majhnega stolpa, ki daje vili videz manjšega dvorca. »Poseben čar daje objektu stolp, ki predstavlja manjšo svetlo pisarno z čudovitim pogledom na vse strani neba,« so zapisali v oglasu na Bolhi.

Objekt je bil v celoti obnovljen leta 2001 in se prodaja, ker lastnica objekta ne živi v Mariboru in ga ne potrebuje. Stavbo je mogoče tudi najeti. 

Speča lepotica na Vrbanski s ceno 650.000 evrov čaka na kupca 

Meščanska secesijska vila v mestni četrti Koroška vrata je bila zgrajena leta 1928. Objekt, ki ga danes prerašča rastlinje, je zgrajen iz kombinacije kamna in opeke.

»Objekt je priključen na električno, vodovodno, kanalizacijsko in plinsko omrežje. Stavba je zdrava, suha in potrebna osvežitve, tako ta speča lepotica čaka na ponovno prebujenje,« je še zapisano na Bolhi.

Nekatere vile je doletela boljša usoda

Gradnja vil v Mariboru se je ustavila po drugi svetovni vojni, temu je sledila nacionalizacija velike večine teh vil in sprememba namembnosti. V nekaterih vilah imajo danes svoje prostore vrtci, državni organi, športna društva.

V vili Golob danes domovanje vrtca

Vilo na Kosarjevi ulici je dala zgraditi Irena Golob, ki se je v Maribor preselila po moževi smrti. Prvotno je načrtovala izgradnjo manjše le enonadstropne dvostanovanjske hiše, vendar so se načrti spremenili, ko se je poročila za arhitektom. Enostavna hiša je tako postala bogato dekorirana vila, s katero je arhitekt oglaševal svoje sposobnosti in znanje. 

Za vilo, ki je bila zgrajena leta 1927, je značilno mešanje okrasja, ki pripada različnim historičnim obdobjem. V skladu z baročno tradicijo je osrednji del simetrično zasnovane glavne fasade dekorativno najbolj poudarjen. V vili ima danes svoje prostore vrtec.

Vila Soklič se je skozi čas spreminjala

Vilo Soklič na Kosarjevi ulici sta dala postaviti zakonca Franc in Tusnelda Soklič, dokončana pa je bila leta 1929. Soklič je bil železniški uradnik in velik posestnik v Mariboru. Izgled vile je skozi čas doživel nekaj vidnejših sprememb. Vila ima tako sedaj nov steklen kubus, prav tako pa sta bila preurejena vhod v vilo in garaža.

Vila na stičišču Mladinske in Strossmajerjeve sije v vsej svoji veličini

Po svojem bogatem okrasju in manjšem stolpu pogled mimoidočega hitro ujame vila v neposredni bližini Ljudskega vrta. Fasada vile je bila pred kratkim obnovljena in tako je ta ponovno zasijala v bogati rumeni barvi. 

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kaj pa austrug… (nepreverjen)

ki so bile odvzete Avstrijcem ...

atak (nepreverjen)

takrat še ni bilo avstrije

In reply to by Kaj pa austrug… (nepreverjen)

Starejše novice