Šole so z današnjim dnem ponovno oživele. Učencem prvega triletja so se po štirih mesecih pridružili še ostali učenci. Zanimalo nas je, ali jim je ljubše izobraževanje od doma ali v šoli?

Zelo težko je delati doma, ko si sam. Učiteljev ni, da bi ti razlagali, ko kaj ne razumeš, pravi Vita Klanfar iz Osnovne šole Beltinci. 

»Šolanje od doma ima to prednost, da si lahko snov sam razporediš in daš prednost določenim predmetom, kjer je snov zahtevnejša, šolanje v šoli pa ima prednost, da ko ti učitelj razlago poda, si jo nekako bolj zapomniš in je lažje,« pove osnovnošolec Samo Brümen

A večina osnovnošolcev se strinja z mnenjem Lana Koheka, ki pravi, da je »boljše šolanje od doma, ker potem lahko spiš dlje, pa tudi čas si lahko sam razporediš, kaj boš kdaj delal«.

Manko v znanju pri osnovnošolcih

Učenci so v času šolanja na daljavo sicer resda pridno prepisovali vso snov v svoje zvezke, a utrjevanje je bilo bolj skopo. 

»Učenci so si večino snovi, ki je bila podana preko spletnega izobraževanja, prepisali, nekaj učencev se je snov tudi učila, za večino učencev pa bo potrebna ponovna obrazlaga, obnovitev, utrditev snovi. Manko nedvomno je,« pove ravnateljica Osnovne šole Beltinci Matejka Horvat.

»Zdaj bo potrebno utrjevanje, pa še nova snov je za vzeti. Tako da bo težko to nadoknaditi. Ampak so učenci obljubili, da bodo pridni in bomo mi to vse nadoknadili,« meni učiteljica Majda Gjerek

Šole ponovno izvajajo praktični pouk

Poleg dijakov zaključnih letnikov, so se v šole vrnili tudi tudi dijaki, ki so vključeni v programe nižjega poklicnega izobraževanja. Tako so danes po dolgem času odprle vrata šolske delavnice, kuhinje, šolski frizerski saloni. 

Vrata v šolske delavnice so za dijake tako odprli tudi na Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota, kjer izvajajo pet vzgojno-izobraževalnih programov: strojništvo, elektrotehniko, lesarstvo, oblikovanje in računalništvo.

A v času epidemije, ko je bila šola zaprta, nekateri dijaki niso ostali doma. Pridno so pridobivali praktična znanja pri delodajalcih.

»Eni so imeli praktično usposabljanje pri delodajalcih. To je bilo možno izvajati tudi v času epidemije. Se pravi prakso pri samih delodajalcih izven šolskih prostorov je bilo možno zagotoviti, medtem ko do danes prakse v šoli nismo smeli izvajati,« pojasnjuje Ludvik Sukič, ravnatelj Srednje poklicne in tehniške šole Murska Sobota. 

Kakšno znanje bomo lahko zagotovili?

Velik manko v praktičnem znanju pa bodo imeli predvsem dijaki gostinskih izobraževalnih programov, ki v času epidemije in zaprtja šol niso mogli opravljati prakse.

»Dijaki, ki so danes v drugem letniku, lani niso imeli prakse, letos je do zdaj niso imeli, pa če je to triletni program, kako bo to na koncu, kakšno znanje bomo lahko zagotovili,« se sprašuje ravnatelj Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor Dušan Erjavec.

S tem ko so se danes vrnili v šolo, učitelji, dijaki in ravnatelji upajo, da bodo učenci čim prej lahko nadoknadili zamujeno. 

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dejan svinskoglavi (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

zakaj se pa ne bi kar uzakonilo šolanje na daljavo
Bi imeli na ministrstvi zaposlenih enih 20 učiteljev ko bi predavali
nobenih šol ne bi potrebovali, nobenih ćistik in šolskih kuhenj
nobenih učiteljev, Skratka izobraževlni sistem bi bil lahko cenejši za cca 90 procentof

tanja flaškon (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

to bi pa bilo super
na tak način bi se družine bolj povezale
in otroci ne bi bili primorani
obiskovati verouka

In reply to by dejan svinskoglavi (nepreverjen)

Default (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Bullies are happy

Starejše novice