Foto: Jure Banfi
V središču mesta že diši po dobrotah, ki jih iz lokalnih sestavin pripravljajo mariborski študenti.

Na Cafovo ulico se je danes ponovno vrnil Ulični festival lokalne hrane.

Gre za celodnevni festival, ki poteka že od 10. ure, tja pa se lahko oglasite še vse do 20. ure zvečer.

Kot smo že poročali, ulični festival organizira Regionalna razvojna agencija za Podravje - Maribor, ki obiskovalcem nudi kulinarične umetnine, pripravljene izključno iz lokalno pridelane hrane in proizvodov.

Dogodek tako povezuje pridelovalce lokalne hrane in ljubitelje kulinarike, ki lahko poskušajo kulinarične umetnine in uživajo ob odlični kapljici.

Plačevanje hrane in pijače poteka s kuponi. Cena kupona za hrano znaša pet evrov, za pijačo pa 2,5 evra, pri čemer se plačala tudi tri evre vredna kavcija, ki pa je obiskovalcem ob vrnitvi kozarca vrnjena.

Foto: Jure Banfi

Letos festival izvajajo že drugič, specialitete pripravljajo mariborski študenti

Ulični festival lokalne hrane so premierno izvedli pred dvema letoma, v okviru evropskega projekta Urban Soil 4 Food, lani pa jim je izvedbo preprečila epidemija.

Ideja o festivalu se je rodila iz predpostavk vzpostavitve urbanih mestnih vrtov in posledičnega dviga ravni samooskrbe. Prav tako želijo s festivalom dvigniti zavedanje o pomembnosti lokalno pridelane hrane.

Kot razlagajo v Regionalni razvojni agenciji za Podravje - Maribor, so v dogovoru z lokalnimi proizvajalci hrane izbrali sezonske sestavine, ki so podlaga za specialitete.

Te pa so tudi to leto pripravili študenti Višje šole za gostinstvo in turizem Maribor, ki dogodek izkoristijo kot prakso, v kateri se urijo v pripravi lokalnih specialitet.

Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi

Kdo so letošnji lokalni ponudniki in katere jedi lahko poskusite?

Divjačino, svinjino in govedino je prispevalo Mesarstvo Babič, ješprenj, moko in kašo Oma Neža, zelenjavo eko kmetija Horvat in Zadruga Dobrina, perutnina prihaja iz Perutnine Ptuj, jagode iz Panvite, jajca kmetija Kavčič, sir in maslo bodo naredili v Sirarni Čuš, olje v Oljarni Kocbek, drobtine pa so kar hišne.  

Obiskovalci pa lahko na festivalu poskusijo:

  • pohorski pisker s kruhom,
  • pohana kura z majonezo in krompirjevo solato,
  • ješprenova rižota z zelenjavo in sirno kremo,
  • štajerska štručka,
  • šmorn z jagodno omako.
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice