Študentska urgentna sekcija, ki deluje pod okriljem Društva študentov medicine Maribor, je letos že tretjič organizirala urgentni konec tedna za študente Medicinske fakultete.

Na urgentnem koncu tedna, ki je potekal na Mariborskem Pohorju, so se študentje medicine seznanili z izvajanjem predvsem praktičnih vidikov pristopa h poškodovancu, osnovnimi tehnikami diagnosticiranja poškodb in patologij, tehnikami imobilizacije, terenskim reševanjem in tako dalje.

Člani projekta so izključno študenti Medicinske fakultete v Mariboru, ki so še posebej navdušeni nad urgentno medicino.

»Mi se v bistvu zavzemamo za širjenje znanj iz urgentne medicine še drugim študentom,« je pojasnila Eva Tiefengraber, vodja urgentnega konca tedna.

Poleg članov Študentske urgentne sekcije, ki so dogodek organizirali in ga vodili, so bili prisotni še zdravniki specialisti urgentne medicine, ki so izvedli strokovna predavanja in delavnice, simulacijo reševanja ponesrečencev v prometni nesreči so podprli pripadniki Gasilske brigade Maribor s tehničnim odpiranjem avtomobila, enota iz Slovenske vojske je pomagala pri simulaciji masovne nesreče, povezali pa so se tudi s službo nujne medicinske pomoči iz Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor

Udeležba iz leta v leto večja

»Številka udeležencev se povečuje, ampak bolj na račun dobrega odziva iz prejšnjih generacij. Na primer, letos so se nam prijave zapolnile že v štirih minutah,« je še dejala vodja urgentnega vikenda.

Letos je bilo prisotnih kar 56 udeležencev, ki so razdeljeni v dve skupini: začetni in nadaljevalni nivo. V začetnega je letos vključenih 32 udeležencev, ki so se seznanili z osnovami nujne medicinske pomoči, »naučijo se zaustavljanja krvavitev, ukrepanje pri nujnih stanjih, kot so možganska kap, hipoglikemija, ukrepanje pri podhlajenih osebah in tudi pri različnih zastrupitvah,« še dodaja Tiefengraberjeva.

Nadaljevalni nivo pa je namenjen vsem tistim, ki so že lani ali predlani osvojili znanja začetnega nivoja in si želijo osvojiti dodatne veščine tudi z uporabo bolj napredne in profesionalne opreme. 

Urgentni konec tedna nikakor ni zgolj klasično izobraževanje. Študentje so namreč nenapovedano, tudi ob zelo poznih večernih ali zelo zgodnjih jutranjih urah morali biti pripravljeni na reševanje masovne nesreče. Pod hudim pritiskom so tako morali najti simulirajoče kolege in oskrbeti poškodovance. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice