FOTO: Mestna občina Maribor (MČ Studenci)
Čistilna akcija se bo nadaljevala prihodnjo soboto v mestnih četrteh in krajevnih skupnostih na levem bregu, posebej pa bodo čistili tudi obrežje Drave. 

Mestna občina Maribor je ob podpori Javnega holdinga Maribor, zlasti podjetij Snaga, Nigrad, Mariborski vodovod in Marprom, v soboto, izvedla prvi del spomladanske čistilne akcije Moji odpadki – moja skrb

Sodelovalo okrog tisoč občanov

Sodelovali so krajani enajstih mestnih četrti in krajevnih skupnosti na desnem bregu Drave: Limbuš, Pekre, Studenci, Tabor, Magdalena, Nova vas, Radvanje, Razvanje, Pobrežje, Brezje-Dogoše-Zrkovci in Tezno

Na mariborski občini ocenjujejo, da se je akciji pridružilo skupno okoli tisoč občanov.

Iz Snage so po zaključeni akciji odpeljali odpadke iz 36-ih zbirnih mest.

Sporočili so, da je bilo zbranih 3000 kilogramov mešanih komunalnih odpadkov in 4120 kilogramov zelenega obreza.

Na zbirnih mestih se je nabralo tudi 2220 kilogram kosovnih odpadkov, ki pa jim ta akcija sicer ni bila namenjena. 

Najbolj »pridni« v Limbušu

Najboljši odziv občanov in tudi odlično organiziranost akcije so ugotovili v KS Limbuš; zelene dele kraja in okolico stanovanjskih naselij je čistilo okoli 150 krajanov, ki so se organizirali tudi v okviru društev: Turističnega društva Limbuš, Taborniškega društva Maistrov rod in Društva upokojencev. V MČ Razvanje so sodelovali krajani in predstavniki Turističnega društva. Najmanj odziva krajanov so ugotovili v MČ Tezno, Pobrežje in Nova vas.

V Novi vasi in na Taboru so s pomočjo gasilcev PGD Radvanje odstranjevali belo omelo z dreves v Prušnikovi ulici ter pri Vrtcu Jadvige Golež v Betnavski ulici in na Cesti zmage. V koordinaciji Gasilske brigade Maribor so se v akcijo vključili tudi gasilci PGD Pobrežje in PGD Pekre, ki so pomagali pri organizaciji zbirnih mest in pobiranju odpadkov. V MČ Brezje-Dogoše-Zrkovci so v akciji sodelovali učenci OŠ Draga Kobala (podružnica Brezje).

Sodelovali tudi zaposleni na občini in v javnih podjetjih

Posebej so se organizirali v nekaterih občinskih javnih podjetjih in Skupni občinski upravi Maribor: 

Marpromovi sodelavci so čistili okoli zgornje postaje Pohorske vzpenjače, zaposleni v Mariborskem vodovodu pa v Betnavskem gozdu. Ekipa Skupne občinske uprave Maribor je čistila v Stražunskem gozdu.

Že v četrtek in petek je, v okviru ekipe zaposlenih, aktivnosti začela Snaga: iz Stražunskega gozda so odpeljali 200 kilogramov odpadkov. Sodelavci Nigrada, ki ima sedež na Teznem, so pobirali odpadke na tem območju, zaposleni na Pogrebnem podjetju Maribor pa bodo ta torek urejali okolico pokopališč. Povezali so se tudi uporabniki Kulturnega centra Pekarna: 

»Počistili smo naš park, za naslednji teden pa smo naročili keson in bomo odstranili še kosovne odpadke,« je po akciji povedala direktorica MKC Marja Guček, zelo zadovoljna s številčnim odzivom.

Podžupan Mestne občine Maribor Samo Peter Medved je bil že zjutraj na nabrežju Drave, pod Jožefovo cerkvijo v Mestni četrti Studenci, in nabral nekaj vreč odpadkov. Na območju sicer izstopajo predvsem večji, kosovni odpadki, zato je o njih obvestil Medobčinski inšpektorat v okviru Skupne občinske uprave. 

»Območje Studencev oziroma desno obrežje Drave je vedno izziv z vidika odpadkov. To je najlepši 'balkon' mesta in ponuja najlepši razgled, vendar je tam tudi veliko odpadkov,« je povedal podžupan, ki občane vabil k sodelovanju v čistilni akciji tudi prihodnjo soboto.

Podžupanja Alenka Iskra, ki je čistila na območju Parka mladih, v neposredni okolici srednjih šol – tam je zaskrbljujoče veliko odpadkov, zlasti embalaže pijač in hrane, cigaretnih ogorkov in zaščitnih mask –, vidi akcijo tudi kot priložnost za »soočenje z dejstvom, da ne more vedno nekdo drug poskrbeti, da bo mestu urejeno in brez odpadkov. Vsak od nas je odgovoren za to. Zato pozdravljam vse akcije, ki prinesejo k lepšemu videzu mesta.« 

Lidija Pliberšek, direktorica Javnega holdinga Maribor, je ocenila, da so vodilni na občini in v JHMB akcijo vzeli zelo zares: »K akciji smo povabili vse zaposlene, tako na holdingu kot na matičnih podjetjih. Dogovorili smo se, da bodo posamezna podjetja izvajala čistilno akcijo tudi na območjih in področjih, kjer delujemo. Prav je, da vodilni v mestu dajemo zgled in da te akcije ne razumemo kot službeno obveznost, temveč kot nekaj, kar je preprosto prav.«

Neva Pipan iz mariborske občine, vodja delovne skupine, je ocenila, da je akcija zagotovo uspela, saj so občani iz narave pobrali veliko komunalnih odpadkov in zelenega obreza, ter posebej poudarila, da je bila toliko uspešnejša zaradi povezovanja in odličnega sodelovanja med občino ter njenimi mestnimi četrtmi in krajevnimi skupnostmi, Gasilsko brigado Maribor, prostovoljnimi gasilskim društvi in drugimi društvi, ki delujejo v posameznih četrtnih oziroma krajevnih skupnostih.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Bljg (nepreverjen)

Kdor svinja naj čisti ! Pokličite Pahorja naj se pride slikat z vrečkami .

Ragnar The Kingt (nepreverjen)

mar to ne delajo gasilci

viola (nepreverjen)

Na desni strani je doma dd zato je bilo toliko nesnage

Starejše novice