V župnijskem vinogradu pri cerkvi sv. Petra v Malečniku so postavili klopotec in otvorili obnovljeno župnijsko prešo, gre za najstarejšo v kraju. Dogodek so pospremili z bogatim kulturnim programom.

Župnišče v Malečniku stoji vsaj že od leta 1338. V tej zgodovinski stavbi, ki je pomemben spomenik kulturne dediščine, so konec junija slavnostno otvorili Glaserjev salon z galerijo umetniških del.

V soboto so otvorili še en del župnijske stavbe, ki so ga rešili pred propadanjem in tako na seznam malečniških znamenitosti, ki so vredne ogleda, dodali še eno. S pestrim kulturnim programom so otvorili najstarejšo prešo v kraju.

V župnijskem vinogradu postavili klopotec

Še pred tem so v župnijskem vinogradu postavili haloški klopotec, za katerega je značilno, da ima šest loputno vetrnico. Za klopotec obstaja več kot 60 različnih imen, med drugim ga imenujejo kralj Slovenskih goric in zidarska kuga.

Eno najbolj zanimivih poimenovanj za klopotec je zagotovo besedna zveza leseni samogib na veter, ki so jo skovali okoli leta 1850. 

Župnijski upravitelj Sebastijan Valentan, ki je vodenje župnije prevzel pred enim letom, je povedal, da je vesel, da lahko že drugo leto zapored sodeluje pri tem lepem običaju postavljanja klopotca.

Zato da bo grozdje dobro zorelo in obrodilo ter da bodo iz njega pridelali odlično vino, je Valentan klopotec tudi blagoslovil. 

V malečniškem vinogradu tako že zveni klopotec, odganja ptiče in pozdravlja popotnike. 

Otvorili krajevno znamenitost, ki so jo iztrgali propadanju

Dogajanje se je nato preselilo na drugo stran župnijske stavbe, kjer je sledila otvoritev prenovljene lesene preše. Ta ima na prešpanu vrezano letnico 1840.

Predsednica Društva upokojencev Malečnik Stanislava Naterer je povedala, da gre za »biser, ki so ga uspeli iztrgati vidnemu propadanju«.

Obnova stare preše je potekala po smernicah Zavoda za spomeniško varstvo. Znanje, delo in dobro voljo so združili člani Društva upokojencev Malečnik, Kulturno društvo France Marolt Malečnik, Turistično društvo Šempeter in Rancarsko društvo Malečnik. 

»V slogi je moč,« je povedal podpredsednik Društva upokojencev Malečnik Karel Jaušovec in vodja obnove ter dodal, da so s tem dokazali, da je v kraju možno sodelovanje. Kot je pojasnil, začetek zgodbe sega v leto 2018, ko so v župnijski stavbi odkrili zapuščeno prešo. Takoj so pomislili, da je škoda, da tako zanimiv objekt propada. 

Številni prostovoljci so zavihali rokave in vložili okoli 1200 ur v obnovitev te znamenitosti.

»Veliko dela je bilo opravljenega, številne prostovoljne ure in lahko rečem, kot pravi pregovor, da je najmanjše dejanje dobrote vredno več od najboljšega namena. Verjetno je bilo veliko dobrih namenov in veliko dobrih dejanj, da je do uresničitve tega projekta lahko prišlo,« je ob tem dodal Valentan. 

»Objekt smo rešili pred propadom, ohranili še eno krajevno znamenitost, dodali še eno turistično točko v kraju in ustvarili novo točko za razna druženja,« je še povedal Jaušovec.  

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice