FOTO: Janez Klenovšek
Pop–up start dogodek vsak mesec odpira vrata inovativnim ustvarjalcem. Na tretjem tovrstnem dogodku smo se pogovarjali s štirimi oblikovalci.

Projektna pisarna Centra za kreativnost v Mariboru vsak mesec predstavi izdelke slovenskih oblikovalcev iz različnih področij kreativnega in kulturnega sektorja. Včeraj se je v projektni pisarni predstavilo pet umetnikov, ki se ukvarjajo z različnimi področji. 

Razkrite roke s priseljenkami

Skupino Oloop sestavljajo oblikovalke Jasmina Ferček, Tjaša Bavcon in Katja Burger. Delujejo na področju produktnega in prostornega oblikovanja, postavljajo instalacije, prav tako pa pripravljajo tudi družbene akcije. Pod imenom Oloop delujejo že od leta 2003. Z vizualnim ustvarjanjem, produktnim oblikovanjem, ki vključuje tudi družbeno angažirane projekte, so upravičile mednarodno prepoznavnost.

S svojimi projekti izobražujejo in povezujejo ljudi različnih narodnostnih in starostnih skupin ter s tem odpirajo raznolika družbena vprašanja: »Od leta 2012 tekstilno oblikovanje združujemo z družbenim oblikovanjem. To pomeni, da si skupaj izberemo kakšno ranljivo skupino kot so migranti ali pa na primer skupino mladih rokodelcev in skupaj izdelujemo izdelke in vodimo kreativne procese z njimi« nam je povedala Ferčekova. Bavconova je dodala, da gre predvsem za: »tekstilne izdelke, ki jih lahko uporabljamo vsak dan. Imamo na primer volneno milo – to je milo oblečeno v volno in ko ga uporabljaš pod vodo se milo peni.«

Le še danes pa si lahko v Mariboru ogledate Oloop-ov projekt Razkrite roke. V projektu, ki traja že vse od leta 2011, sodelujejo z ženskami migrantkami, priseljenkami, ki živijo na Jesenicah. »Danes je ta skupina že zelo velika, ne sodelujemo samo s priseljenkami, ampak tudi s Slovenkami. V projekt so vključene ženske, ki želijo v svojem starejšem obdobju z druženjem in ustvarjanjem še vedno kaj lepega prispevati družbi. Tako imamo kolekcijo blazin, tradicionalen vezen tepih, ki so ga skupaj izvezle, copate, volnena mila, vajenico in knjigo načrtov« opisujejo. Če še niste našli primernega prazničnega darila za svojce, ali zase, vedite, da so Oloop izdelki primerni za vse generacije.

S pokrivali spajanje preteklosti in sodobnosti

V pop–up pisarni pa sta se včeraj predstavila tudi dva likovnika, ki sicer delujeta posamično, a se v Mariboru tokrat predstavljata tudi s skupno kolekcijo. Gre za Polono Poklukar, oblikovalko unikatov, ki se ukvarja s pokrivali in drugimi dekorativnimi elementi, in Boruta Popenka, ki je vizualni umetnik, ki se sicer primarno ukvarja s slikarstvom, zanimajo pa ga tudi prostorske postavitve in video umetnost.

Mariborskemu občinstvu sta se predstavila s svetili Diamant. »Izhajala sva iz Borutovih slik Diamant in tako so nastale forme teh senčnikov v obliki diamanta.« razlaga Poklukarjeva, Popenko pa dodaja: »Vse izhaja iz dvodimenzionalne skice, katero sva prelevila v tridimenzionalni objekt, ki je modularne oblike – se pravi, da ima šest glavnih kosov, ki se nataknejo na obroče in po principu 'kinder jajčke' bi si naj ta diamant sestavil vsak sam in v sredino vstavil žarnico.«

»Pokrivala gradim principu likovne forme, kot kip ali objekt. Navezuje se na modo in modne dodatke, kljub vsemu pa gre za posebne klobuke, ki se jih drugje ne prodaja. Skozi to se izražam kot likovnica. Na ta način spajam preteklost in sodobnost,« o pokrivalih pove Poklukarjeva. »V bistvu gre za objekte, ki se jih lahko s pogledom spremlja v kotu 180 stopinj, tako da je obhodno. Sama motivika izhaja iz konstruktivizma, se pravi, da so geometrično zastavljene črte in ploskve, kar se mi zdi tudi prostoru primerno.« 

Vsakomesečni pop-up dogodki

Na Partizanski ulici 11 projektna pisarna Centra za kreativnost v Mariboru enkrat mesečno organizira pop-up dogodek, kjer ustvarjalci svoja dela predstavljajo ob četrtkih in petkih. V četrtek pisarna obratuje med 18. in 22. uro, v petek pa med 10. in 18. uro. S tem želi organizator v Mariboru vzpostaviti točko, ki bo namenjena predstavitvi slovenskih ustvarjalcev, ki nimajo lastnega prostora za prodajo svojih izdelkov. Center za kreativnost s tem vzpodbuja podjetništvo kreativnih mladih Slovencev. Promovira njihove inovativne, trajnostne in zanimive produkte. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice