FOTO: Bobo
V Mariboru so bile danes vse oči uprte v enajst pogumnežev, ki so občinstvu jemali dih s skoki s starega mostu.

Tradicionalni skoki v Dravo so potekali že 19. leto zapored, tokrat s še višjega odskočišča –  letos so ga dvignili na kar 18 metrov. Zaradi višine in nenazadnje tudi varnostnega tveganja, pa so dravski skoki tudi  letos nemenjeni le profesionalcem, poročajo na 24ur.com.

Takoj po poskusni seriji je Aleš Karničnik, eden od skakalcev in tudi soorganizator tekmovanja, povedal: »Voda je hladna, ima 19 stopinj Celzija – ravno prav za osvežitev v tem vročem dnevu.«

Skakalci tudi iz tujine

11 skakalcev iz Slovenije, Srbije, Bosne in Hercegovine, Nemčije, Danske in Italije je nastopilo v treh serijah skokov.

»Skok se zmeraj 'naštudira' in natrenira vnaprej. Točno moraš vedeti, kako boš skočil, kaj boš naredil, da boš čim varneje pristal. Ni ravno, da prideš na most, si izmisliš, kaj boš naredil in potem to izvedeš,« je za 24ur.com razložil Karničnik, opozoril pa je tudi na to, da je potrebno skok tudi napovedati, da sodniki vedo, kaj pričakovati.

FOTO: Bobo

Odskočišče letos na kar 18 metrih

Redna višina odskočišča je bila doslej na 15 metrih, letos pa so odskočišče z dodelano konstrukcijo dvignili še za tri metre. S tem so presegli celo višino skoka v Kanalu ob Soči, to je iz 17 metrov. S tem so skoki v Dravo postali tudi bolj privlačni za tekmovalce, še poročajo na 24ur.com.

Strokovna komisija oziroma sodniki izvirajo iz gimnastične panoge, ki skoke ocenjujejo po težavnostni stopnji in popolnosti izvedbe vsak skok posebej. Končno mesto na stopničkah pa določa seštevek vseh treh skokov.

Letos prvič pa imajo so tekmovali v dveh ločenih panogah - klasičnemu skoku z lastovko in akrobatskemu skoku.

FOTO: Bobo

Priložnosti za treninge v Mariboru ni

»Ni skakalnic, ni prostora. Pomagamo si s kakšnim trampolini, a to je bolj ali manj to. Obstaja pa več tekmovanj v skokih, tako da mogoče tudi pred samo tekmo preizkusiš kakšen skok, ki si ga 'študiral'. In tako potem prideš do izkušenj,« je za 24ur.com povedal slovenski skakalec.

Karničnik, ki je začel skakati že leta 2001, se spominja svojega prvega skoka z mariborskega Glavnega mostu: »Je uspel, ni bil sicer najbolj dodelan in izpiljen, ampak uspel pa je.«

FOTO: Bobo

Tekma namenjena samo profesionalcem

»Tekma je sicer iz varnostnih razlogov že šesto leto zapored namenjena samo profesionalnim tekmovalcem,« je povedal soorganizator Dušan Ćešić in dodal, da neuveljavljeni tekmovalci na tej prireditvi ne smejo skakati.

Letos na tekmi tudi dve ženski

»Zelo smo veseli žensk, saj so v tem športu relativno redke. Zdi se nam, da to sploh ne bi smel biti tako tipično moški šport, čeprav je zahtevnostna stopnja zelo visoka,« je povedal Ćešić.

Tekmovalcev tega tipa po njegovih besedah sicer že nasploh ni veliko, profesionalni razred pa zahteva tudi večje finančne vložke. »Vsako leto poskušamo za odtenek dvigniti nivo tekme. Trudimo se, da bi se Maribor bolj začel promovirati tudi s to prireditvijo,« je še povedal.

FOTO: Bobo

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
1,2,3 skoči (nepreverjen)

Starejše novice