Maribor se danes se spominja dogodkov, ko je Jugoslovanska ljudska armada obkolila učni center teritorialne obrambe v Pekrah.

Poleg osrednje slovesnosti ob 18. uri ob 26. obletnico pekrskih dogodkov je Mestna občina Maribor danes priredila tudi tradicionalni spominski pohod od izobraževalnega centra v Pekrah do Vojašnice generala Maistra, kjer je znova potekal dan odprtih vrat. V kadetnici je dopoldne potekal Maistrov kviz, opoldne pa se je začel nogometni turnir med ekipami 72. brigade Slovenske vojske, Zveze slovenskih častnikov, ministrstva za obrambo in Mestne občine Maribor.

Spomin na pekrske dogodke

Jugoslovanska ljudska armada je 23. maja 1991 obkolila učni center teritorialne obrambe v Pekrah, kjer so se usposabljali slovenski naborniki. Pripadniki teritorialne obrambe so se uprli, v bran samostojnosti nove države pa so se postavili tudi številni civilisti z mirnimi protesti. Dan kasneje je pod oklepnikom JLA umrla prva žrtev slovenske samostojnosti, Josef Simčik iz Miklavža pri Mariboru.

Dogajanje 23. maja 1991 v Pekrah je imelo velik simbolni pomen. Pokazalo je resen namen, da bo Slovenija to, kar je sprejela na plebiscitu, tudi dejansko izvedla. In ne samo to, da bo to izvedla, ampak da je ta korak sposobna tudi zavarovati. A ne le to. Začela je nastajati prva mirnodobna slovenska vojska, Pekre pa so bile tudi prvo neposredno merjenje moči agresorske JLA ter slovenske vojske in policije. 

Poleg 23. maja so spominski dnevi Mestne občine Maribor še 29. april, ko je bila leta 1941 izvedena prva oborožena akcija mariborskih domoljubov v Volkmerjevem prehodu, 4. september, ko je leta 1859 škof Anton Martin Slomšek prenesel v Maribor sedež škofije, in 23. november, ko je leta 1918 general Rudolf Maister osvobodil Maribor.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice