Danes se je po naročilu občine začela sanacija Čeligijevega stolpa, katerega spodnji del se je zrušil predvčerajšnjim.

V torek pozno popoldan se je v Mariboru porušil del Čeligijevega stolpa. Potem ko sta si včeraj objekt ogledala statik in operativni vodja gradbišč, se je danes začela sanacija. Kot je pojasnil podžupan Maribora Gregor Reichenberg, je najpomembnejša naloga sanirati obstoječe stanje in zagotoviti, da bo objekt varen za okolico in ljudi.

Delavci začeli s sanacijo Čeligijevega stolpa.

Sredstev ni, županstvo želi objektu dati vsebino

»Nesreča, ki se je pripetila, je povzročila pri nas nov razmislek o tem objektu,« pravi mariborski podžupan, ki pa je izpostavil nemoč pri konkretnejšem ukrepanju v kratkem času. »Maribor je ponosen na vse štiri stolpe na neki latentni ravni, v realnosti pa v proračunu za Čeligijev stolp nimamo sredstev,« je priznal.

Poškodbe na Čeligijevem stolpu.

Kljub temu Reichenberg poudarja, da so v igri določeni projekti, ki so že odobreni s strani zavoda za varstvo kulturne dediščine. Govora je predvsem o projektu mikro pravnega muzeja, v katerem so bile predvidene mučilnice, in o vsebinah o turških vpadih, ki so zaznamovali mesto.

»Objektu bi radi dali vsebino. Razmišljali smo o pomenu turških vpadov v Maribor, ki je pomembna tema za Maribor. Tudi določene druge rešitve, ki jih je predvideval projekt pravne fakultete,« še dodaja Reichenberg.

Ta dodaja, da bi bilo zaradi slabega stanja potrebno sanirati tudi streho, a za to za zdaj ni sredstev. Tako bodo z najnujnejšo sanacijo preprečili, da bi stolp še naprej intenzivno propadal, konkretnejše projekte pa bi Čeligijev stolp lahko dočakal v prihodnjih letih.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice