Ta teden je potekala akcija Vijol'čna kri, ki jo Univerzitetni klinični center Maribor organizira v sodelovanju z Nogometnim klubom Maribor in mariborskim Rdečim križem.

Krvodajalska akcija Vijol’čna kri za vse ljudi se je tradicionalno odvijala ob koncu poletja, tokrat pa so jo prestavili na začetek pomladi.

Zaradi izrednih razmer so pričele primanjkovati tudi zaloge krvi, zato so pri Nogometnem klubu Maribor v sodelovanju z Univerzitetnim kliničnim centrom Maribor in mariborskim Rdečim križem priskočili na pomoč z organizacijo darovanja krvi, so zapisali na uradni spletni strani kluba.

Krvodajalske akcije so potekale ob ponedeljekih, torkih in četrtkih med na novi zunanji lokaciji Srednje zdravstvene in kozmetične šole Maribor.

Zaradi epidemiološke situacije in dodatnih zaščitnih ukrepov, s katerimi krvodajalcem in zaposlenim omogočajo varno okolje ter varen odvzem krvi, je bil odvzem krvi preseljen iz Centra za transfuzijsko medicino Univerzitetnega kliničnega centra Maribor na začasno zunanjo lokacijo na Srednji zdravstveni in kozmetični šoli Maribor.

Vsak krvodajalec se je moral pred prihodom najaviti na termin z namenom preverjanja ustreznosti za odvzem krvi in odsotnosti bolezenskih znakov in upoštevanja ukrepov za preprečevanje prenosa covid-19. Zaradi prilagojene organizacije in izvedbe akcij so bili vabljeni predvsem krvodajalci, ki so že darovali kri.

Za darovanje krvi niso bili primerni tisti, ki so v zadnjih 28 dneh potovali izven Slovenije, če so imeli prehlad, so kašljali in kihali, imeli povišano telesno temperaturo, prebolevali nalezljivo bolezen, bili v stiku z obolelo osebo ali so v zadnjih 28 dneh preboleli nalezljivo bolezen.

Krvodajalce bodo tudi v prihodnje vabili preko sms vabila, v katerem jih bodo prosili za povratni klic za dogovor o uri prihoda in preverjanju pogojev za darovanje.

Krvodajalce, ki se sami odločijo za prihod naprošajo, da pred prihodom na krvodajalsko akcijo vedno pokličejo za dogovor o uri prihoda in preverjanju pogojev za darovanje.

Telefonski številki Centra za transfuzijsko medicino Univerzitetnega kliničnega centra Maribor sta 041 320 796 in 02 321 22 71.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
navijac (nepreverjen)

V Avstriji znajo bolje ceniti to vijolcno kri kot pa v Mariboru.

Starejše novice