Tako je Waldorfski šoli Maribor s pomočjo zaposlenih, (bivših) učencev ter šolskih in vrtčevskih staršev uspelo še pred začetkom šolskega leta obnoviti začasne prostore.

Kot smo poročali na prehodu junija v julij, je v waldorfskem vrtcu zaradi napake na napeljavi, ki je bila položena po tleh podstrešja, zagorelo, požar pa je povzročil za 400.000 evrov škode. Tako je več kot 50 otrok čez noč ostalo brez dnevnega varstva, nato pa so poskrbeli za začasno nadomestno lokacijo, in sicer v bližnji waldorfski šoli. 

Arsenovič je Inštitutu Sofijin Izvir Maribor, v okviru katerega deluje Waldorfski vrtec Studenček, ponudil začasno nadomestno lokacijo do začetka novega šolskega leta, in sicer v Vrtcu Studenci Maribor na Groharjevi ulici.

Ker pa se po poletju v šolo vračajo tudi osnovnošolski otroci, je bilo treba nujno sprostiti nekaj prostorov. Najmlajšim so se tako odločili nameniti tri prostore v pritličju, osnovnošolce pa preseliti v prostore, ki se doslej niso uporabljali. A ti so bili potrebni temeljite obnove tal in sten ter luči, kotička z umivalnikom, radiatorjev in druge učilniške opreme. 

Na pomoč so tako priskočili zaposleni, učenci ter šolski in vrtčevski starši ter se podali v akcijo. 

»Ogenj je v nekaj urah uničil večletno delo, a naša neizmerna volja in želja, da premostimo trenutne težave in izzive, pa ostajata. Velikokrat smo že stopili skupaj in dokazali, da znamo in zmoremo prestavljati tudi gore. Vsak izmed nas lahko najde način, da pomaga….in tudi tokrat brez vaše izdatne pomoči ne bo šlo.«

To je zgolj začasna rešitev ...

»Začasne prostore smo že skoraj v celoti uredili in tudi otroci se vračajo s počitnic, zato se delo vrača v običajne tirnice,« je za STA povedala direktorica Viktorija Kovačič in dodala: »Učilnice so spremenjene v igralnice, prirejene so garderobe in sanitarije, manjkajo le še malenkosti.«

Druge možnosti, kot šolarje preseliti v višje nadstropje, niso imeli, saj so vsi javni vrtci v Mestni občini Maribor polni, drugih primernih lokacij v mestu pa ni. »Imamo 50 otrok in za takšno število ni lahko najti prostora, saj je vse polno,« je povedala direktorica.  Prostori waldorfske šole so zanje ugodni predvsem zaradi lokacije, saj staršem ni treba voziti otrok v kakšen drug del mesta.

To je le začasna rešitev, saj bi se radi čim prej spet vrnili na staro lokacijo. »Prostori, ki jih imamo trenutno na voljo, so lepo urejeni, a dolgoročno niso ustrezni za vrtec.« 

Občina še ne ve, kako postopati

Ker je zgoreli vrtec v lasti mariborske občine, si obetajo pomoč od tam, razlaga Kovačičeva: »Objekt smo 19 let najemali, plačevali najemnino, ga urejali, nekaj tudi z lastnimi sredstvi.«

A STA poroča, da se še na občini niso odločili, kako bodo postopali. Pri gradbenem inštitutu ZRMK so naročili statično presojo objekta. »Glede na ugotovitve statične presoje bo Mestna občina Maribor sprejela odločitev o nadaljnjih korakih sanacije objekta - rekonstrukcija s smernicami ZRMK ali rušitev objekta,« so pojasnili za STA.

S šolskimi prostori so si morali pomagati tudi nekateri drugi mariborski javni vrtci. Dodatne vrtčevske oddelke tako po navedbah občine v novem šolskem letu vzpostavljajo na Osnovni šoli borcev za severno mejo in OŠ Leona Štuklja, razvojni oddelek predšolske vzgoje bo tudi v Domu Antona Skale Maribor.

V mariborske javne vrtce bo v prihajajočem šolskem letu v 245 oddelkih vpisanih 4228 otrok, kar je nekaj več kot lani (v 242 oddelkih 4217 otrok), še dodaja STA.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
proti obnovi (nepreverjen)

Zaprimo te zlonamerne valdorfarje!

Mbcan (nepreverjen)

S sovraštvom neoš nikam prišo!

a tak (nepreverjen)

delo na črno?

Starejše novice