Foto: Jan Rozman
V Mariboru je izposoja električnih koles po zaslugi podjetja Oven realnost že lep čas, z aprilom pa je pričela delovati tudi velika izposojevalnica električnih koles OVeNtura. Ta se nahaja na Gosposki 11, kjer je za izposojo na voljo 15 električnih koles.

V OVeNturi je na voljo petnajst vrhunsko opremljenih električnih koles za izposojo, ki imajo doseg do 80 kilometrov. Predvsem za turiste so preko aplikacije dostopne tudi različne kolesarske ture, ki so jih v podjetju Oven poimenovali s pomenljivimi nazivi – ljubezen, voda, zgodovina in adrenalin. Slednje na celovit in različen način predstavljajo različne kolesarske ture, ki vodijo vse od Maribora. Naša ekipa se je odpravila na fotoizlet in izbrala 36,4 kilometrov dolgo pot »Voda«.

Izposojo e-koles lahko preprosto izvršite preko aplikacije, ki je na voljo v Google Play ali App Store ali v sami izposojevalnici OVeNtura. Oboje je preprosto in hitro, saj samo izberete število e-koles, ki jih želite, točen čas izposoje in način plačila in že ste na poti. 

Projekt izposojevalnice koles OVeNtura vodi podjetje Oven d.o.o., sodelujeta pa še Zavod za turizem Maribor - Pohorje in Bike Lab. Izposojevalnica koles na Gosposki 11 obratuje vsak dan med aprilom in oktobrom med 8. in 19. uro, ob koncih tedna pa med 10. in 19. uro.

E-kolesarska tura »Voda« je označena kot srednje zahtevna pot in vodi od Maribora oziroma Lenta, do Limbuša in Hidroelektrarne Fala pa spet nazaj do Maribora. Modri kolesarji se najprej ustavijo na Lentu pred Hišo Stare trte, kjer svoje korenine poganja najstarejša trta na svetu.

Mimogrede lahko v objektiv ujamete lepoto reke Drave in uživajte ob kolesarjenju vzdolž nje, vse do mestne plaže na Limbuškem nabrežju.

Pot vodi vse do jezera, ki je nastalo z zajezitvijo reke Drave zaradi hidroelektrarne Mariborski otok, od tam pa smo se odpravili na priljubljeno fotografsko destinacijo - do mostu, ki vodi na kopališče Mariborski otok.

Domačini iz mesta Maribor, turisti in vsi tisti, ki vam je blizu e-mobilnost, kolesarjenje in avanturistična doživetja, lahko doživite pravo pustolovščino z e-turami po zanimivih destinacijah Maribora in okolice ali pa si enostavno izposodite e-kolo in se zapeljete po svoje.

Zakaj e-kolo?

E-kolo je namenjeno lažjemu premagovanju daljših razdalj in večjih vzponov, torej boste z enako mero telesne aktivnosti kakor pri navadnem kolesu, prevozili daljše in zahtevnejše poti. Prav tako pa bodo tisti, nekoliko manj fizično pripravljeni, dosegali veliko večje uspehe, kot bi jih lahko ob vožnji s kolesom brez električnega pogona.

E-kolo je prav tako veliko bolj primerno (in neizmerno cenejše) od drugega ali tretjega avtomobila, odlično se obnese kot prevozno sredstvo do službe, saj lahko zaradi mestne gneče in zastojev na cesti, kdaj tudi zamudite. In ne skrbite, na cilj boste prispeli sveži in polni energije, hkrati pa boste razbremenili mesto onesnaževanja in zasedanja parkirnega mesta.

E-kolesa so zato dobra priložnost tudi za turiste, ki obiščejo mesto Maribor, saj si ga bodo lahko ogledali na bistveno hitrejši način, kakor da bi se na pot podali peš, predvsem pa bodo lahko videli več in premagovali večje razdalje, tudi izven središča oziroma mesta samega.

V podjetju Oven že leta osveščajo javnost o obnovljivih virih energije, e-mobilnosti, eko-turizmu, učinkoviti rabi energije, zelenih delovnih mestih, varovanju okolja in sorodnih tematikah. Primarna dejavnost njihove družbe je pridobivanje električne energije iz obnovljivih virov – vode in sonca. Njihova vizija je namreč uresničevanje zelenih urbanih središč s sharingom in največjo izposojevalnico e-koles v tem delu Slovenije OVeNturo, pa svojo vizijo tudi izpolnjujejo.

Foto: Jan Rozman

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice