FOTO: Denis Zelnik
V zimski mraz je vstopila še Ana Lumina, ki bo mesec dni osvetljevala pozabljene kotičke Maribora.

Ob 18. uri je v zimski mraz stopila še Ana Lumina, ki bo osvetljevala pozabljene kotičke Maribora več kot mesec dni. Pot se je pričela pri Muzeju Narodne osvoboditve Maribor, od koder so se z laternami podali Po poti Ane Lumine v spremstvu likovnice Maje Pegan.

Ana Lumina je projekt Društva Hiša! in nastaja v koprodukciji Narodnega doma Maribor in festivala Vilinsko mesto, svetlobne postavitve pa v sodelovanju s festivalom Svetlobna gverila. 

Domiselna svetloba po pozabljenih mestnih kotičkih

Tako so svetlobne ambiente ustvarili mladi umetniki ter prebivalci in obiskovalci Maribora. Na Slomškovem trgu, ki bo obujal tople poletne večere s kresničkami, bomo lahko videli zažareti instalacijo Fantastični biotop oziroma čarobni park, poln svetlečih živali in rastlin, ki so jih pod mentorstvom Katje Paternoster izdelali iz reciklirane plastike in svetil delavničarji.

FOTO: Denis Zelnik

Na Židovskem trgu bo moč videti Drevo, ki utripa v srčnem ritmu, gre namreč za projekt Utrip srca. Tako se iz srca drevesa, ki stoji v središču, v krošnjo raztezajo svetlobne žile, na deblo pa je pritrjen senzor, ki meri srčni utrip obiskovalca in s pomočjo LED trakov usklajuje jakost svetlobe s srčnim utripom. 

Pred Muzejem Narodne osvoboditve Maribor instalacija, ki je mreža 64 vertikal, ki ob dotiku zasvetijo, slika nostalgične otroške dni in igre v visoki travi. Tako lahko obiskovalec s premikanjem ustvarja svojo sled in za kratek čas ustvari podobo prostora. 

FOTO: Denis Zelnik

Tam se lahko obiskovalci pozabavajo tudi v Plečnikovem parku ob hudomušni interpretaciji Plečnikovih mojstrovin. Instalacija namreč tematizira elemente njegove arhitekture in je tako reinterpretirana kot sodobna kulisa zabaviščnega parka. 

S časovno kapsulo pri Vodnem stolpu pa se lahko vrnemo v pretekle božične dni, kar omogoča projekt CAR-GO, kjer so stari avtomobili osvetljeni od znotraj in služijo kot prostor, kamor so postavili stare okraske z božičih jelk, ki so jih podarili meščani, s tem pa pričarali star duh božiča. 

FOTO: Denis Zelnik

Praznično druženje na Gosposki ulici

Kot smo danes poročali, so akterji Gosposke ulice vzeli stvari v svoje roke in poskrbeli za praznično okrasitev nekoliko pozabljenega dela Maribora. Tako bodo trgovine odprte do 22. ure, ob tem pa obljubljajo posebno ponudbo.

FOTO: Denis Zelnik

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice