Z namenom povečati neodvisnosti od dobav zaščitnih mask so v Socialno varstvenem zavodu Hrastovec pričeli s šivanjem lastnih pralnih mask.

Socialno varstveni zavod Hrastovec ima v zavodu lastno šiviljsko delavnico, kjer so zaposlene štiri šivilje. Zaradi velikih potreb po zaščitnih maskah v času epidemije koronavirusa so se skupaj z zaposlenimi odločili, da tudi sami poskrbijo za delno samooskrbo zaščitnih mask in se tako lotili šivanja.

Direktorica Socialno varstvenega zavoda Hrastovec Andreja Raduha je povedala: »Po izbruhu epidemije smo začeli razmišljati, kako lahko pomagamo, pripomoremo k zajezitvi širitve virusa. Naša prva skrb je zagotoviti, da zaposleni v zavodu in naši stanovalci ostanejo zdravi, kar dosegamo s poostrenimi zaščitnimi ukrepi. Hvaležno smo sprejeli donacijo 50 metrov blaga iz podjetja Vema trade, da bomo lahko sešili še več zaščitnih pralnih mask.«

Šivilje so najprej izdelale osnovno masko, ki so jo strokovne sodelavke preizkusile in tudi potrdile. Po potrditvi so se lotile izdelave in do danes sešile že več kot 500 pralnih zaščitnih mask. Zaščitne pralne maske bodo razdelili v 25 dislociranih bivalnih enotah in tudi v zavodske enote.

Zavedajo se, da so zaradi velikosti zavoda veliki porabniki zaščitnih sredstev, saj je v njihovem zavodu skupno kar 640 stanovalcev in 480 zaposlenih, za katere morajo poskrbeti, da bodo lahko varno opravljali delo. Trenutno v zavodu ni bil zabeležen primer okužbe z koronavirusom.

Redno spremljanje navodil in priporočil

V Socialno varstvenem zavodu Hrastovec so sprejeli vse potrebne ukrepe za zmanjšanje širjenja respiratornih obolenj, kot sta koronavirus in tudi gripa. Delajo v skladu z navodili iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Ministrstva za zdravje. Njihova navodila dnevno spremljajo in jih sprotno upoštevajo v delovnem procesu.

Obiske v zavodu so preventivno, glede na velikost zavoda in situacijo v Sloveniji, prepovedali že nekaj dni pred navodilom ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

O vseh ukrepih sprotno obveščajo svojce in stanovalce

Zaposlene dnevno obveščajo o dogajanju v zavodu in jih seznanjajo z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje in ministrstva za zdravje ter jim tudi svetujejo, da se takoj po službi odpravijo domov in se ne gibajo na mestih, kjer se zbira veliko ljudi in je možnost okužbe večja.

O spremembah pri delu, predvidenih ukrepih in spremenjenem načinu dela obveščajo tudi predstavnike sindikata v zavodu. Pripravili so tudi podroben program dela v primeru pojava koronavirusa pri stanovalcih ali zaposlenih, ki jasno določa način dela v primeru okužbe.

Ob delu po zastavljenem programu bodo upoštevali navodila za delo Nacionalnega inštituta za javno zdravje Maribor in priporočila njihove konziliarne infektologinje s katero so že vseskozi v vezi in v sodelovanju z zavodskim zdravnikom.

V vseh enotah so preventivno omejili gibanje in o tem obvestili pristojno ministrstvo in varuha človekovih pravic ter Nacionalni inštitut za javno zdravje, ki podpira njihova prizadevanja.

Zaposleni imajo na razpolago zaščitna sredstva, kot so razkužila in osebna zaščitna oprema, ki jih potrebujejo pri svojem delu.

Zaščitne maske FPP3 in tudi ostalo zaščitno opremo imajo naročene. Mask in dodatne zaščitne opremo ni možno dobiti na zalogo, ampak imajo s strani pristojnih zagotovilo, da bodo maske in potrebno dodatno zaščitno opremo dobili v primeru izbruha virusa v zavodu.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice