Danes je v Europarku potekal že deseti kolesarski maraton. Kolesarji so se na južnem vhodu Europarka zbrali že pred deveto uro, kljub naporu, ki jih čaka so bili veseli in polni pričakovanja.

Glavni namen rekreativnega maratona je seveda druženje, obenem pa tudi povečevanje ozaveščenosti označenih kolesarskih poti Maribora in okolice. Dejstvo je, da se v Mariboru naglo širi uporaba koles, za varno vožnjo pa so označene in tako varne poti nujno potrebne.

»Udeleženci na Europarkovem kolesarskem maratonu so že tradicionalno predstavniki vseh generacij. Kolesarske poti so namreč namenjene različno zahtevnim kolesarjem – od družin z otroki do manj in tudi najbolj zahtevnih rekreativnih kolesarjev,« je za Mariborinfo povedala Simona Mandl, center managerka Europarka.

Za zdravo telo in dobrodelen namen

Zbrano prijavnino bodo letos podarili v dobrodelne namene, in sicer Društvu Up-ornik.

»Letošnje kolesarsko druženje ima že tradicionalno dobrodelno noto. V Europarku se zavedamo težav in izzivov naše družbe, na katere opozarjamo tudi skozi nekatere svoje projekte in pomagamo organizacijam, ki že leta nesebično pomagajo na tem področju. Ena od takih prireditev je tudi naš kolesarski maraton. Sredstva, zbrana s prijavami, so letos namenjena društvu UP-ornik.

V društvu pomagajo lačnim, tistim, ki nimajo za poplačilo osnovnih položnic, in številnim drugim, ki potrebujejo pomoč. V imenu društva je donacijo prevzel njegov ustanovitelj in glavni akter gospod Boris Krabonja, ki je tudi sam prekolesaril najdaljšo razdaljo v dolžini 68 km. V društvu so nadvse veseli donacije in hvaležni tako Europarku kot tudi vsem udeležencem prireditve, ki so danes kolesarili za boljši jutri.«

»Tako kot v preteklih letih smo tudi letos zelo ponosni na številne prijave rekreativnih kolesarjev iz Maribora in okolice. Vsako leto se dogodka udeležijo tudi novi kolesarji, tako da se dober glas o prireditvi širi. Še posebej nas to veseli zaradi humanitarne note dogodka, saj gredo sredstva prijav v dobrodelne namene.«

Na voljo kar tri poti

Prvi start je bil ob 9.00, drugi 9.30 in tretji ob 10.00, kolesarji pa so lahko izbirali med tremi kolesarskimi potmi. Poskrbljeno pa je bilo tudi za varnost – kolesarje najdaljše trase so spremljala vozila in reševalci na motorju.

Prva, ki se imenuje Mariborska rekreativna pot, dolga 41 km, je potekala od Europarka, do Račkih ribnikov in nazaj (Europark > Pobreška cesta > Nasipna ulica > Zagrebška cesta > Kavčičeva ulica >Zolajeva ulica > Bohova > Letališka cesta > Orehova vas > Križna pot > Brezula > Zgornja Gorica > Ptujska cesta > Rače > Račka cesta > Mariborska cesta (Slivnica) > Hoče > Bohova> Tržaška cesta> Titova cesta > Europark).

Druga, pot Reakreativni maraton, dolga 68 km, je potekala do Ptuja in nazaj (Europark > Pobreška cesta > Melje > Malečnik > Vodole > Dragučova > Pernica > Ložane > Zamarkova > Lormanje > Šetarova > Spodnja Voličina > Selce > Rogoznica > Drstelja > Janežovci > Ptuj > po Dravski kolesarski poti (Orešje – Johe – Spodnji Duplek – Trčova – Celestrina – Malečnik) do Melja > Europark).

Tretja, Mariborska družinska pot, dolga 12 km, je potekala ob desnem in levem bregu reke Drave (Europark > Pobreška cesta > Ruška cesta > do elektrarne Mariborski otok > prečkanje Drave > ob Dravi nazaj do Koblarjevega zaliva > Lent > pod Kolosejem do dvoetažnega mostu > prečkanje Drave > Pobreška cesta > Europark).

»Letos je najbolj obiskana Mariborska rekreativna pot v dolžini 41 km. Potekala je do Račkih ribnikov in nazaj ter navduševala manj zahtevne rekreativne kolesarje. Vendar tudi obisk na preostalih dveh kolesarskih poteh (na Mariborski družinski poti, dolgi 12 km, ki je potekala ob reki Dravi, ter Rekreativnem maratonu v dolžini kar 68 km, ki je potekal do Ptuja in nazaj) ni veliko zaostajal,« je povedala Mandlova.

Pogovarjali smo se s kolesarkama Barbaro in Andrejo, ki sta se maratona udeležili prvič. S kolesarjenjem se ne ukvarjata profesionalno, ponavadi se rekreirata le na domačem sobnem kolesu, a sta si vseeno izbrali 41 km dolgo pot. Gregor in Robert, ki sta že skoraj profesionalna kolesarja v profesionalni opremi, se maratonov udeležujeta pogosto in tudi na Europarkovem nista prvič. Zaradi pomanjkanja časa sta prav tako izbrala 41 km dolgo pot.

»Na letošnjem že 10. Europarkovem kolesarskem maratonu smo poskrbeli tudi za sejem koles in kolesarske opreme, otroški kolesarski poligon, kjer se najmlajši lahko preizkusijo tudi s tricikli, skiroji in monocikli, Hervis pa ponuja sejemski popust na kolesa in brezplačen test električnih koles. Sedaj – po kolesarjenju – sledi še zabavni program za vse generacije, ki ga bomo še dodatno popestrili z dobro glasbo, predajo donacije društvu UP-ornik in nagradnim žrebanjem. Največji srečnež se bo domov odpeljal z novim kolesom.«

Če se niste  uspeli pridružiti kolesarskemu maratonu, nič hudega. Še danes vzemite svoja kolesa ali pojdite na bližnji hrib in naredite nekaj dobrega zase.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice