Na današnji dan ob svetovnem dnevu poezije, ki ga praznujemo po vsem svetu, tudi letos poteka akcija Plačaj z verzom.

V okoli 70 izbranih kavarnah po vsej Sloveniji je v sklopu pobude Plačaj z verzom tudi letos mogoče pesem zamenjati za kavo ali čaj. Letošnja akcija v ospredje postavlja vprašanje, kaj se dogaja v naših možganih, ko se srečajo s poezijo. 

Verz postal začasna valuta 

Na ta dan se ljudje prepustijo navdihu, se prelevijo v pesnike, namesto z evri pa bodo še cel dan, na pobudo dunajske pražarne kave Julius Meinl, lahko plačevali z verzi. Verz je na svetovni dan poezije znova postal začasna valuta v več kot 1500 lokalih in 40 državah po svetu.

Tudi zato so se v približno 70 slovenskih kavarnah odločili, da vam za ustvarjalnost podarijo kavo ali čaj. Papirčki in pisala vas bodo čakali vse do 19. ure.

Podprli znani slovenski glasbeniki

V mariborskem lokalu E-kafe je zaradi dneva poezije danes še posebej pestro. Gostje ob pitju kavice ali čaja na listek napišejo verz, s katerim tudi simbolično plačajo. Pisanja verzov se je udeležil tudi sam podpornik akcije, pesnik Feri Lainšček, mariborski bobnar Marko Soršak Soki in glasbenik Slavc Kovačič

»Danes kot prvi pomladni dan, enakonočje, polna luna in še dan poezije je zelo lep dan, še sonce sije. V tem stilu pisati verze, se družiti s prijetnimi ljudmi je zmagovalno. Sama misel in poslanstvo tega, da Julius Meinl pristopi k tej akciji, dobrodelni akciji mi je zelo všeč in tudi sama rada prisostvujem takšnim akcijam. Zelo radi se tudi predamo, da smo del tega in če lahko k temu kar koli doprinesemo smo zelo zadovoljni,« nam je zaupala Simona Smajić, lastnica E-kafeja. 

Akcija z dobrodelno noto

Vsak verz ima dobrodelno noto. Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo bo v okviru svojih podpornih programov poezijo uporabilo kot eno od oblik psiho-socialne pomoči bolnikom s krvnimi raki. Pri tem jih bodo podprli tudi zbrani verzi iz kavarn - za vsak avtorski verz bo Julius Meinl Slovenija prispeval 30 centov za rehabilitacijo bolnikov. 

Obenem je namen tovrstne akcije spodbuditi ljudi, da si vzamejo čas in se z navdihom povežejo s sabo in ostalimi »poeti« po svetu ter spoznajo vrednost poezije.

Plačaj z verzom tudi v Mariboru

Vsi ljubitelji kave ali čaja, predvsem pa poezije, boste za verz nagrajeni v naslednjih lokalih v štajerski prestolnici:

Papagayo, Maribor
Mojita, Maribor
Skipper, Maribor
Pause, Maribor
- E-kafe, Maribor

Celoten seznam lokalov, ki se pridružujejo pesniški pobudi, pa na tej povezavi.

Preberite še

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice