V Mariboru že 38. leto zapored obrezali žlahtno kraljico vseh trt, najstarejšo na svetu.

Pred hišo Stare trte je danes na mariborskem Lentu potekal slovesni tradicionalni rez Stare trte. Že 38. leto zapored so najstarejšo žlahtno vinsko trto na svetu, ki v Mariboru raste in rodi že več kot 450 let, obrezali in se ji poklonili v čast. Dogodek je kot vsako leto privabil mnogo ljudi.

Poznate tradicijo?

Obrezovanje trte je najpomembnejše opravilo v vinogradu. Od njega je močno odvisna tako rast in sam pridelek. Rez Stare trte je v Mariboru pomemben protokolarni dogodek, ob tej priložnosti Mestna občina Maribor poklanja Trtine cepiče izbranim prijateljskim mestom in občinam iz vsega sveta.

Poleg vsega pa Rez Stare trte predstavlja resnično pomemben dogodek tako za Mariborčane, kot ostale ljubitelje in poznavalce vina. Ponos domačinov in vseh ostalih prisotnih se je risal na obrazih.

Rez in podelitev cepičev je tudi letos spremljal kulturno – etnografski program. Obiskovalci so lahko kupili cepljenke potomk Stare trte.

V osrednjem delu starega mestnega jedra na Lentu, že več kot 400 let poganja Stara trta, ki je najstarejša na svetu. Hiša Stare trte je bila zgrajena v 16. stoletju in je še danes na južni strani Drave. V vsem tem času je doživela mnogo bistvenih arhitekturnih sprememb. Nekoč je bila del mestnega obzidja, danes pa je tam hram vinske in kulturne tradicije Maribora, Štajerske in celotne Slovenije. Nosi tudi častni sedež slovenskih in mednarodnih združb, namenjenim čaščenju vina in vinske kulture. Tam je obiskovalcem mesta, tako tujcem, kot domačinom na voljo turistično informacijski center.

Skozi celotno leto se v Hiši Stare trte odvijajo številne prireditve z vinsko in kulinarično tematiko. Predvsem v poletnih mesecih pa lahko posedite na vrtu ob vinu in uživate ob pogledu na vinsko kraljico, predvsem pa prelepem pogledu na Dravo.

Kot zanimivost lahko povemo še, da je ta žlahtna kraljica vinskih trt vpisana tudi v Guinnesovo knjigo rekordov.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice